Státy EU chtějí zahájit obchodní jednání s USA

12.04.2019
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie se předběžně dohodly na zahájení oficiálních obchodních rozhovorů se Spojenými státy s cílem urovnat problémy ve vzájemných obchodních vztazích. Agentuře Reuters to ve čtvrtek sdělily zdroje z EU.

Velvyslanci podle zdrojů na čtvrtečním setkání schválili Evropské komisi (EK) dva vyjednávací mandáty, o které komise usilovala. Jeden pro snížení cel u průmyslového zboží a druhý pro zjednodušení způsobu, kterým podniky prokazují, že jejich produkty plní normy Evropské unie či Spojených států. Mandáty ještě musejí formálně odsouhlasit ministři členských zemí EU.

Většina členských zemí unie podle agentury DPA hodlá v pondělí vyjednáváním pověřit evropskou komisařku pro obchod Cecilii Malmströmovou. Evropská komise má sice na starosti obchodní politiku EU, pro nové obchodní dohody nicméně potřebuje pověření od členských zemí, upozorňuje DPA.

Francie je proti rozhovorům s USA

Proti zahájení obchodních rozhovorů se podle zdroje Reuters z Elysejského paláce hodlá postavit Francie, a to kvůli opakovaným obchodních vyhrůžkám Washingtonu a jeho odchodu od pařížské dohody o ochraně klimatu. Nesouhlas Francie však nebrání zahájení rozhovorů, které podporuje potřebná většina členských zemí EU, píše Reuters.

Podle zdroje bude Francie zřejmě jedinou stranou odmítající zahájení rozhovorů. Německo chce podle diplomatů pomocí obchodních rozhovorů odvrátit cla na automobily, jejímž uvalením pohrozil americký prezident Donald Trump. Německo se na celkovém vývozu automobilů a automobilových součástek z EU do USA podílí více než polovinou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek