EK schválila pravidla uvolňování čínského textilu

12.09.2005
Členské státy EU mohou od středy začít povolovat uvolnění zadržovaného čínského textilu. EK schválila pravidla tohoto uvolnění, a dala tak zemím potřebné právní podmínky.

Právní podmínky budou oficiálně zveřejněny v úterý a začnou platit ve středu. „Jsem rád, že EU a Čína dokázaly vyřešit problém, aniž by neférově postihly maloobchodníky nebo dovozce,“ řekl komisař pro obchod Peter Mandelson. Členské státy dohodu schválily již minulý týden.
O náklady na uvolnění zadržovaného zboží na evropský trh se obě velmoci podělí. Polovina textilu bude odečtena z čínských exportních kvót na příští rok a zbytek EU přičte k letošním kvótám.

Na žádost o vydání dovozních licencí na zboží naloděné v Číně před 20. červencem budou mít firmy čas do 20. září. Poté již žádné žádosti nebudou přijímány.
Evropská komise zároveň přijala řadu opatření, která by měla pomoci vyhnout se opakování podobné situaci, jaká nastala v posledních týdnech.Řádově procenta zboží bude možné převádět mezi jednotlivými kategoriemi nebo z předchozího roku. Tato opatření budou platit i pro léta 2006 a 2007.

Omezení přijala Čína v červnu na nátlak EU, protože po lednovém zrušení globálních kvót čínský vývoz textilu prudce stoupl. To ohrožovalo evropskou textilní výrobu, která se již tak v posledních letech výrazně ztenčila. Kvóty mají platit do roku 2008 a omezí růst čínského dovozu na osm až 12,5 procenta ročně. Na evropských hranicích je zadržováno přibližně 87 milionů kusů čínského textilu.

Sdílet tento příspěvek