Unie bude podle Mogheriniové bránit unijní firmy na Kubě

03.05.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie bude bránit své firmy působící na Kubě proti případným americkým žalobám, využít k tomu chce blokování amerických sankcí a Světovou obchodní organizaci (WTO). Ve svém prohlášení to uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Reagovala tak na to, že počínaje čtvrtkem umožňují Spojené státy žalovat cizí firmy, které na Kubě využívají americký majetek zkonfiskovaný kubánskými komunisty během revoluce v roce 1959.

Americký prezident Donald Trump rozhodnutí o žalobách opřel o kontroverzní Helmsův-Burtonův zákon z roku 1996, který americkým občanům umožňuje podat žalobu na cizí společnosti kvůli americkému majetku zabavenému v 60. letech minulého století kubánským režimem. Američtí prezidenti patřičný oddíl zákona dosud vždy každý půlrok zablokovali kvůli odporu mezinárodního společenství a kvůli obavám, že by spustil vlnu žalob a způsobil chaos v americkém právním systému.

„EU má za to, že extrateritoriální uplatňování jednostranných omezujících opatření je v rozporu s mezinárodním právem, a využije všech vhodných opatření za účelem řešení účinků Helms-Burtonova zákona, mimo jiné i v souvislosti se svými právy v rámci WTO a prostřednictvím využití blokovacího nařízení EU,“ uvedla Mogheriniová.

Unie proti americkým sankcím hrozí blokovacím nařízením

Blokovací nařízení, které Mogheriniová zmínila, zavedla EU v roce 1996 na obranu před americkými extrateritoriálními sankcemi. Na základě nařízení nesmějí unijní hospodářské subjekty dodržovat vybrané americké extrateritoriální právní předpisy, pokud Evropská komise nerozhodne jinak. Firmy, na které sankce dolehnou, pak mohou žádost o náhradu škod toho, kdo jim problémy způsobil. Nařízení rovněž ruší na území EU účinek rozhodnutí soudů třetích zemí.

Mogheriniová v prohlášení vyjádřila lítost nad tím, že USA začaly v plném rozsahu Helms-Burtonův zákon uplatňovat. „Tento krok způsobí zbytečné napětí a naruší důvěru a předvídatelnost v transatlantickém partnerství. EU bude nadále spolupracovat se svými mezinárodními partnery, kteří v tomto ohledu rovněž vyjádřili obavy,“ dodala šéfka unijní diplomacie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek