V Bruselu si připomněli 10 let programu Východního partnerství

14.05.2019
Euroskop, čtk

Za funkční, odolný a dynamický rámec pro vzájemné vztahy mezi Evropskou unií a šesti státy východní Evropy a Kavkazu v pondělí v Bruselu označili deset let starý projekt Východního partnerství ministři zahraničí unie i partnerských zemí. Jak při příchodu na jednání připomněla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová partnerství za deset let znamenalo pro občany ve všech partnerských zemích pozitivní přínos.

„Přes složitosti a problémy, které v tomto regionu jsou, si partnerství velmi ceníme. Umožnilo posunout společnou práci na hospodářském rozvoji, obchodu, uvolnění víz, ale i situaci kolem lidských práv a rozvoje občanské společnosti,“ poznamenala Mogheriniová.

Zakládající schůzka Východního partnerství se uskutečnila 7. května 2009 v Praze, Česká republika tehdy byla předsednickou zemí Evropské unie. Do programu se zapojily Ázerbájdžán, Arménie, Gruzie, Moldavsko, Bělorusko a Ukrajina. V roce 2014 právě kolem evropských ambicí Ukrajiny vypukla největší krize ve vztazích západních zemí s Ruskem od konce studené války.

EU klade důraz na reformy v zemích Východního partnerství

Státy EU v pondělí také shodou okolností rozhodly o prodloužení své poradní mise na Ukrajině (EUAM) do konce května 2021 a o navýšení rozpočtu o více než čtvrtinu. Cílem EUAM je pomoc s reformou odpovědných a efektivních bezpečnostních služeb, které posilují právní stát s cílem obnovit důvěru ukrajinských občanů v jejich civilní bezpečnostní služby. Mise tak podporuje reformu sektoru civilní bezpečnosti v úzké spolupráci s policií, prokuraturami a soudy.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček před novináři připomněl, že unie dál klade důraz na pokračování reforem v partnerských zemích. „Je důležité, aby tyto státy dál své instituce postupně reformovaly, aby se dostatečně přiblížily k EU tak, že bude možné hovořit o jejich evropské perspektivě či nějakém výhledovém rozšiřovacím procesu,“ podotkl.

Prioritou v diskusích o rozšiřování unie je ale nyní Balkán. Blížící se summit unie v červnu by měl řešit otázku zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií. „Věřím, že členské státy k tomu dají zelenou,“ dodal český ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek