Guaidó vyzval EU k zesílení sankcí vůči Madurovu režimu

14.05.2019
Euroskop, čtk

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó vyzval před pondělním jednáním ministrů zahraničí Evropské unie své unijní spojence, aby zpřísnili sankce vůči režimu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Socialistický vládce podle něho uplatňuje vůči opozici státní terorismus, což se naposledy projevilo zatčením místopředsedy parlamentu Édgara Zambrana. Rezoluci odsuzující jeho zadržování v pondělí projednala Organizace amerických států (OAS).

Guaidó, kterého více než 50 zemí uznává za prozatímního prezidenta Venezuely, před dvěma týdny vyzval obyvatele a armádu k Madurovu svržení. Protesty v ulicích však postupně ztrácejí na síle a Maduro udržel vojsko na své straně, aniž polevil v pronásledování opozičních představitelů. Zbídačená země stižená hyperinflací a nedostatkem základních potravin a léků se přitom beze změny režimu podle analytiků ze zoufalé situace nedostane.

„Naléhavě žádáme Evropskou unii, aby zesílila vůči režimu sankce, které budou nástrojem k tlaku, s jehož pomocí dosáhneme řešení krize,“ napsal Guaidó na twitteru. Zároveň požádal „naše spojence v Evropě“, aby co nejvíce legitimizovali opoziční představitele v rolích oficiálních zástupců Venezuely.

Evropská unie uplatňuje postihy vůči desítkám představitelů Madurova režimu, k hospodářským sankcím však na rozdíl od Spojených států nesáhla. Většina unijních zemí včetně Česka uznala Guaidóa za prozatímního prezidenta, který má Venezuelu dovést k předčasným volbám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek