Firmy z EU vidí nárůst problémů s přesunem technologií v Číně

21.05.2019
Euroskop, čtk

Na vzestupu jsou nyní případy, kdy jsou evropské firmy usilující o podnikaní v Číně nuceny přesunout do země i své technologie. A to navzdory tvrzení Pekingu, že tento problém neexistuje. Ukázal to průzkum Obchodní komory EU v Číně. Názor na regulační prostřední v Číně je podle této lobbistické organizace nepříznivý, uvedla agentura Reuters.

Obchodní partneři Číny si už dlouho stěžují, že jejich firmy jsou často nuceny předat své ceněné technologie výměnou za přístup na trh druhé největší ekonomiky světa. Požadavek Spojených států, aby Čína problém vyřešila, je jedním z hlavních bodů současné obchodní války mezi oběma zeměmi. V jejím důsledku na sebe USA a Čína zavedly cla na dovoz zboží za miliardy dolarů.

Z průzkumu obchodní komory plyne, že 20 procent jejich členů bylo nuceno k transferu technologií, aby získali přístup na trh. Před dvěma lety bylo k transferu donuceno jen deset procent členů. Téměř čtvrtina z těch, kteří přesun technologií přiznali, tvrdí, že tato praktika v současnosti nadále pokračuje. Dalších 39 procent uvádí, že transfery se uskutečnily před méně než dvěma roky.

U některých průmyslových odvětví jsou nucené transfery ještě vyšší. Například v ropném a chemickém odvětví uvádí nucený přesun technologií 30 procent členů, ve výrobě zdravotnických přístrojů 28 procent a ve farmacii 27 procent. Komora dodala, že členové mají negativní pohled na regulační prostředí v zemi. V příštích pěti letech 72 procent členů očekává, že překážky se zvýší nebo zůstanou stejné, přestože čínská vláda slíbila pokračovat v reformách a více otevřít ekonomiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek