Komise: nový nástroj pro rozvojovou pomoc se nesníží

22.05.2019
Euroskop, čtk

Sloučení fondů a finančních nástrojů, z nichž EU financuje svou rozvojovou pomoc v různých regionech, do jednoho nového „všeobecného nástroje pro sousedství a rozvojovou a mezinárodní spolupráci“ (NDICI) nebude po roce 2020 znamenat celkově méně peněz na tuto oblast. Zástupcům členských zemí to v pondělí v Bruselu slíbil komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

„Evropská unie je – i přes odchod Británie – připravena dávat na partnerství s třetími zeměmi více peněz, chce a dokáže investovat více. Manévrovací prostor naroste, nebude se zmenšovat,“ řekl novinářům Oettinger poté, co v pondělí zástupci členských zemí o této části plánovaného víceletého finančního rámce na léta 2021 až 2027 v Bruselu diskutovali.

Komise loni v červnu na vnější činnost navrhla v příštím dlouholetém rozpočtu unie 123 miliard eur, což je asi o 30 procent více než v nynějším finančním rámci. Nový plán víceletého rozpočtu už přitom nepočítá s příspěvkem Velké Británie, která je čistým plátcem a která by měla z unie odejít po nynějším odkladu nejpozději na konci října. Nový nástroj označovaný zkratkou NDICI by měl mít z celkových peněz k dispozici 89,2 miliardy eur (2,3 bilionu Kč), o přesných částkách se bude vyjednávat až na podzim.

Česká státní tajemnice pro EU Milena Hrdinková ČTK řekla, že mezi státy unie panuje shoda na tom, že podobný nástroj k rozvojové pomoci je významný k prosazování vnější evropské politiky a k tomu, aby EU byla navenek vnímána jako globální hráč. „Aby dokázala zasáhnout ve státech sousedních, ale také ve státech se strategickým významem,“ podotkla Hrdinková. Mnoho zemí podle ní v této souvislosti zmiňuje státy v Africe, pro členské země ze střední a východní části EU jsou ale významné i státy Východního partnerství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek