Írán kritizuje EU, že neučinila nic k záchraně jaderné dohody

11.06.2019
Euroskop, čtk

Íránské ministerstvo zahraničí v pondělí odsoudilo evropské signatáře dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 za to, že neučinili nic k záchraně dokumentu poté, co jej loni vypověděl americký prezident Donald Trump. Německý ministr zahraničí Heiko Maas, který je nyní na návštěvě Teheránu, mezitím vyjádřil naději, že brzy bude zaveden evropský platební systém, který by měl umožnit obchodovat s Íránem a přitom obejít americké sankce, informovala agentura Reuters.

„Dosud jsme neviděli žádné praktické ani konkrétní kroky Evropanů, které by garantovaly íránské zájmy,“ řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví. „EU není v pozici, aby mohla vyslovovat námitky k záležitostem nad rámec jaderné dohody,“ dodal. Zopakoval tak íránské stanovisko z minulého týdne, v němž odmítl výzvu Paříže a Washingtonu k novým rozhovorům o íránských jaderných a vojenských plánech.

V neděli přiletěl do Íránu německý ministr zahraničí Heiko Maas, jehož cesta je součástí snahy EU udržet jadernou dohodu při životě a snížit vzrůstající napětí mezi Teheránem a Washingtonem.

„Víme, že hospodářské výhody, které si Írán od této dohody sliboval, se bez Američanů dají jen stěží realizovat,“ uvedl v pondělí podle agentury DPA šéf německé diplomacie. „Ale věřím, že existuje také politický a strategický zájem tuto dohodu udržet a tím i dialog s Evropou. A to musí uznat i Teherán,“ řekl.

Maas také řekl, že byly dokončeny přípravy zavedení systému, který byl navržen s cílem obejít americké sankce a umožnit směnný obchod s Íránem. Bílý dům ovšem již dříve pohrozil tvrdými finančními tresty, pokud se Evropa pokusí americké sankce proti Íránu obejít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek