Švýcarsko žádá úpravy ve smlouvě o vztazích s EU

11.06.2019
Euroskop, čtk

Švýcarsko zatím nehodlá podepsat dlouho vyjednávanou dohodu s Evropskou unií. Vláda požaduje objasnění a úpravu některých bodů týkajících se například mezd či ochrany pracovníků. S odvoláním na švýcarskou vládu o tom v pátek informovaly zahraniční tiskové agentury.

Kvůli dalšímu odkladu podpisu dohody, o kterou unie usiluje deset let, hrozí Bernu ostrá reakce ze strany Bruselu, uvedla agentura Reuters. Švýcarsko musí rámcovou dohodu o dvoustranných vztazích formálně schválit do 17. června, pokud má zůstat zachován přístup švýcarských burz na unijní trh, řekl nejmenovaný unijní diplomat.

Švýcarská delegace sice dohodu s vyjednavači EU již vyjednala, ale kvůli velkým výhradám ze strany politiků některých švýcarských stran vláda už v prosinci dokument odmítla podepsat. I po následných konzultacích všech zainteresovaných stran však přetrvává ze švýcarské strany potřeba některé body objasnit.

Švýcarsko chce upřesnit otázku mezd či ochrany pracovníků

Švýcarská vláda sice v dopise předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeu Junckerovi nepoužila slovo „dodatečná jednání“, což EU již dříve odmítla, ale hovoří o nutných upřesněních. V nynější formě údajně smlouva nemá ve Švýcarsku většinovou podporu a v případném referendu hrozí, že ji švýcarští občané odmítnou.

Švýcarský kabinet po konzultacích s obchodními spolky, odbory či místními úřady konstatoval, že je potřeba upřesnit ustanovení, která se týkají mezd, ochrany pracovníků, státních dotací a občanských práv.

Země by téměř automaticky přejímala předpisy EU

Smlouva mezi Švýcarskem a EU má poskytnout rámec pro jednotlivé dvoustranné dohody o volném pohybu osob, letecké dopravě či obchodu se zemědělskými produkty. Švýcarsko ale poukazuje na podle něj nepřijatelné nové povinnosti vyplývající ze zapojení do unijního vnitřního trhu.

Například unijní směrnice mají být v budoucnu téměř automaticky přejímány, občané EU mají mít větší nárok na švýcarské sociální dávky a Švýcarsko musí omezit dosud povolenou ochranu své vysoké mzdové úrovně, vypočítává agentura DPA. Nejsilnější strana ve švýcarském parlamentu, nacionalistická Švýcarská lidová strana (SVP), hovoří o „koloniální smlouvě“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek