EU kvůli incidentu s tankery vyzvala k maximální zdrženlivosti

17.06.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie v pátek v souvislosti se čtvrtečními útoky na dvojici tankerů v Ománském zálivu vyzvala k maximální zdrženlivosti, aby se předešlo dalšímu vyhrocení situace. Německá vláda považuje incident za výjimečně znepokojivý a žádá jeho prošetření, napsala agentura AP.

„Shromažďujeme další informace a situaci vyhodnocujeme,“ řekla mluvčí šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové. „Opakovaně jsme uváděli, že region se musí vyvarovat dalšímu vyhrocování situace, další destabilizace a dalšímu napětí, proto vyzýváme k maximální zdrženlivosti a k vyvarování se provokacím,“ dodala.

Německo je událostmi v Ománském zálivu hluboce znepokojeno. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové Ulrike Demmerová prohlásila, že Berlín prozatím nemá informace, kdo za útoky stál. Dodala, že je nutné zabránit dalšímu roztáčení eskalační spirály. „Nyní je důležité pokračovat v podrobném objasnění pozadí incidentů,“ řekla Demmerová s tím, že Německo je v této věci v kontaktu se všemi svými partnery.

Spojené státy z útoku obvinily Írán, který to ale odmítl. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt rovněž vidí za akcí íránskou stopu a v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC dnes prohlásil, že není důvod nevěřit americkému hodnocení.

„Provedeme vlastní nezávislé vyhodnocení, máme k tomu vlastní postupy. Nemáme ale důvod nevěřit americkému hodnocení a naším instinktem je tomu věřit, protože (Američané) jsou našimi nejbližšími spojenci,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek