EU prodloužila sankce vůči Rusku do konce ledna 2020

28.06.2019
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie ve čtvrtek o půl roku, respektive do konce ledna 2020, prodloužily sankce, které na určité sektory ruské ekonomiky unie uvalila kvůli ukrajinské krizi. Stalo se tak poté, co před týdnem na summitu v Bruselu německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron své kolegy informovali o situaci kolem mírových dohod z Minsku, s jejichž plným prosazením EU tato svá sankční opatření spojuje od jara 2015.

Sankce zaměřené na finanční sektor, určité oblasti energetiky a obrany a na takzvané zboží dvojího užití spustila Evropská unie v létě 2014. Sankce například omezují přístup na kapitálové trhy pro pětici významných ruských státních finančních institucí, velké energetické firmy a společnosti působící v obraně. Ohraničují také možnosti ruských firem získat citlivé technologie využitelné k průzkumu a těžbě ropy.

Summit EU minulý týden nynější krok odsouhlasil v politické rovině, prodloužení začne právně platit, až bude publikováno v unijním věstníku. Evropští lídři také zopakovali výzvu, aby Moskva bezpodmínečně propustila ukrajinské námořníky i lodě zadržené loni v listopadu v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem. Kriticky se lídři vyjádřili k rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina vydávat ruské pasy lidem z ukrajinských oblastí obsazených separatisty.

Evropská rada bude podle závěrů dál sledovat situaci na východě Ukrajiny a bude připravena na další kroky. Mezi nimi například může být i neuznávání ruských pasů vydaných na ukrajinských územích ovládaných povstalci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek