Netanjahu: EU by měla potrestat Írán za porušení jaderné dohody

02.07.2019
Euroskop, čtk

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzval evropské státy, aby Írán potrestaly za to, že překročil limit na zásobu nízko obohaceného uranu stanovený mezinárodní jadernou dohodou s Íránem z roku 2015, od níž loni USA odstoupily. Informovala o tom agentura AFP. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dnes potvrdila, že Írán překročil 300kilogramový limit na zásobu lehce obohaceného uranu.

„Zavázaly jste se, že budete ve chvíli, kdy Írán poruší jadernou dohodu, okamžitě jednat. Tak vám říkám: udělejte to,“ řekl Netanjahu. Uvedl také, že íránské překročení limitu zásob nízko obohaceného uranu je „významným krokem k vývoji jaderné zbraně“ a že Izrael brzy odhalí „další důkazy toho, že Írán celou dobu lže“ o svém jaderném programu.

Netanjahu Írán kritizuje dlouhodobě a tvrdí, že se Teherán snaží vyrobit jaderné zbraně. Írán trvá na tom, že jeho jaderný program není určen pro vojenské účely a že se nepokouší vyrobit jaderné zbraně. Loni v dubnu Netanjahu v projevu zveřejnil archivy, které podle něj svědčily o tom, že Írán má tajný jaderný program. Stalo se to krátce před tím, než USA odstoupily od jaderné dohody a uvalily na Írán sankce.

Letos v květnu Írán oznámil, že některé závazky přestane plnit a dal ostatním signatářům jaderné dohody (Francii, Británii, Německu, Rusku a Číně) dva měsíce na to, aby ochránili íránské hospodářství před dopadem obnovených amerických sankcí, které poškozují íránskou ekonomiku. Mocnosti však íránské hospodářství před dopadem sankcí podle sdělení Teheránu neochránily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek