EU a USA se konečně dohodly o značkách vína

16.09.2005
Představitelé Evropské unie a Spojených států uzavřeli dohodu o obchodu s vínem. Došlo tak k ukončení dvaceti let sporů.

Uzavřením této dohody se Spojené státy zavázaly uznávat ochranné známky nejznámějších evropských vín a omezit používání jejich názvů ve své zemi. Americká vláda by měla podle dohody předložit Kongresu návrh na změnu statutu a omezené používání sedmnácti značek evropských vín, které jsou v USA považovány za běžná vína. Jedná se např. o značky Champagne, Chianti, Claret, Madeira, Malaga, Moselle, Port, Sherry nebo Tokay.

Spojené státy nebudou také po Evropské unii požadovat, aby její výrobky měly novou certifikaci podle amerických norem. Naopak se zavázaly respektovat evropská pravidla pro označování produktů z Evropské unie. Představitelé EU na druhé straně povolili americkým vinařům za určitých podmínek a po omezenou dobu užívat čtrnáct tradičních evropských názvů jako „château“, „fine“, „sur lie“, „tawny“, „vintage“ nebo „noble“.

Významným krokem vpřed je také závazek, že vzájemné spory se budou obě strany snažit řešit spíše formou neformálních dvoustranných rozhovorů.
Evropská komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová uzavření dohody uvítala: „Jsem potěšena, že se nám podařilo uzavřít tuto velmi důležitou dohodu, po dvaceti letech jednáních. Spojené státy jsou naším největším odbytištěm. V roce 2004 dosáhl vývoz vína z EU do USA dvou miliard eur.“

Dohoda mezi EU a USA představuje ukončení první fáze rozhovorů. Druhá fáze by měla být zahájena 90 dnů poté, co vstoupí právě dojednaná dohoda v platnost. Zaměřit by se měla zejména na otázky původu vína, certifikaci, problematiku užívání tradičních výrazů a vytvoření společného výboru, který by se zabýval vinařskými záležitostmi.

Sdílet tento příspěvek