EU nebude podle komisaře Rehna jednat s Bosnou

16.09.2005

Bosna a Hercegovina ztratila svoji šanci začít jednání s EU o Stabilizační a asociační dohodě. V roce 2005 tak již žádné jednání mezi oběma stranami neproběhnou.

Neúspěch klíčového balíčku reforem v Bosně a Hercegovině znamená, že země nebude moci začít v roce 2005 jednání s EU. Bosna a Hercegovina pro rok 2005 ztratila svoji šanci začít jednání s EU o Stabilizační a asociační dohodě. V reakci na odmítnutí klíčového balíčku reforem týkajících se policie národním shromážděním Republiky Srpské to vyhlásil komisař pro rozšíření Olli Rehn. Neúspěch klíčového balíčku reforem v Bosně a Hercegovině znamená, že země nebude moci začít v roce 2005 jednání s EU.

Stabilizační a asociační dohoda je přitom neopomenutelným krokem v procesu integrace zemí Západního Balkánu. V parlamentu hlasovalo proti reformám 56 poslanců a za bylo jen 10. „Lituji, že tato možnost dosáhnout dohody na klíčových záležitostech byla promarněná“, řekl komisař Rehn.

Evropská komise považuje reformu policie za poslední vážnou překážku jednání o Stabilizační a asociační smlouvě. EU žádá Bosnu o vytvoření spojeného multietnického federálního policejního systému. Ten by měl nahradit systém založený na Daytonské smlouvě, kdy mají oba státy Bosny a Hercegoviny (Republika Srpská a Muslimsko – chorvatská federace) vlastní policii. Bosenští Srbi se však obávají, že spojená policie by oslabila roli Republiky Srpské, a tak odmítají jakýkoliv model policie překračující hranice jednotlivých entit v Bosně a Hercegovině.

Sdílet tento příspěvek