EU: K směnnému obchodu s Íránem se připojí i třetí země

12.07.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie je o něco blíže k zavedení zvláštního mechanismu pro podporu směnného obchodu s Íránem, jenž má zmírnit dopad amerických protiíránských sankcí a pomoci zachovat jadernou dohodu z roku 2015. K iniciativě se hodlají připojit i některé neunijní státy. S odvoláním na dnešní sdělení představitelky evropské diplomacie o tom informovala agentura AP.

Od mezinárodní jaderné dohody s Íránem loni odstoupily Spojené státy a zavedly proti islámské republice sankce, které výrazně oslabují její ekonomiku. Írán v uplynulých týdnech začal části dohody vypovídat a vzkázal ostatním signatářům, že v tom bude pokračovat, pokud nepodniknou kroky ke zmírnění dopadu amerických sankcí.

Evropští signatáři – Francie, Británie a Německo – postup Spojených států kritizovali a vyjadřovali úmysl dohodu zachránit. Zároveň se ovšem stejně jako USA obávají íránského raketového programu a aktivit v regionu, kde Teherán politicky a vojensky podporuje své spojence zejména v Sýrii a Jemenu.

Zatím je do mechanismu, který je určen k výměnnému obchodu s Íránem, podle Helgy Schmidové z unijní diplomacie zapojeno deset zemí EU a přidají se další nečlenské státy. Zvláštní mechanismus INSTEX, který má umožnit obchodní výměnu bez vzájemných finančních transakcí, na něž se vztahují americké sankce, zřídily Francie, Británie a Německo. Firmy budou moci pokračovat v obchodování bez převodu peněz mezi evropskými zeměmi a Íránem. Zatím má INSTEX sloužit pouze pro humanitární účely, tedy hlavně pro dodávky léků a potravin; na další zboží by se mohl rozšířit později.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek