Reuters: EU se chystá postihnout Ankaru kvůli vrtům u Kypru

12.07.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie se chystá postihnout Turecko kvůli průzkumným vrtům u pobřeží Kypru na místech, kde byla nalezena ložiska zemního plynu. Brusel chce Ankaře mimo jiné omezit financování a diplomatické styky s Turky. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na pracovní verzi společného prohlášení zástupců unijních zemí. Kvůli provázanosti unie a Turecka ve věci migrace, bezpečnostní politiky a transportu energií ale podle některých diplomatů nemohou být sankce nijak rozsáhlé.

Vzhledem k tomu, že Turecko dál protiprávně provádí (průzkumné) vrty a zahajuje nové, EU se rozhodla pozastavit jednání o všeobecné dohodě o letecké dopravě a shodla se prozatím zastavit veškerá jednání na nejvyšší úrovni,“ cituje agentura Reuters návrh společného prohlášení zástupců unijních zemí.

„(Evropská) rada schvaluje návrh (Evropské) komise snížit Turecku předvstupní pomoc na rok 2020 a vyzývá Evropskou investiční banku, aby revidovala své investice v Turecku, zejména pokud jde o půjčky, za které ručí vláda,“ stojí dále v návrhu prohlášení.

Sankce zahrnují snížení předvstupní pomoci

EU měla Turecku v letech 2014 až 2020 poskytnout 4,45 miliardy eur (bezmála 114 miliard korun) předvstupní pomoci na politické reformy, zemědělství a další projekty. Minulý rok z toho Brusel odepřel Ankaře 174 milionů eur. Zdůvodnil to zhoršujícím se stavem lidských práv v Turecku.

Osmadvacítka se ovšem bez Turecka neobejde v oblastech bezpečnosti a migrace, a tak budou jakékoli budoucí sankce vůči Turecku omezené, řekl agentuře Reuters diplomat, který se posledních diskuzí zúčastnil.

EU a Turecko budou dále spolupracovat například v otázkách migrace

„Budou se zaměřovat na lidi spojené s těmito konkrétními nezákonnými aktivitami. Snažíme se to přesně vyhodnotit, protože potřebujeme spolupráci Turecka ve věci migrace, při boji s terorismem a v NATO,“ uvedl diplomat. „Některé země jsou odkázány na Turecko kvůli přepravě energie, takže si musíme počínat opatrně. Neočekávejte žádné rozsáhlé ekonomické sankce,“ dodal.

Turecko je už několik let ve sporu s Aténami a řeckou částí Kypru kvůli těžbě v moři u jižního kyperského pobřeží, kde už provádí průzkumné vrty mimo jiné italská společnost ENI, francouzský Total či americký koncern Exxon Mobil. Ankara tvrdí, že z těžby plynu v této oblasti by měli profitovat i obyvatelé Severního Kypru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek