Ministři zahraničí EU: Kroky Íránu neznamenají konec smlouvy

16.07.2019
Euroskop, čtk

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se v pondělí shodli, že nedávné íránské kroky neznamenají porušení celé jaderné smlouvy Teheránu se světovými mocnostmi. Všechny tyto kroky je možné zvrátit, uvedla po jednání v Bruselu šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Mluvčí íránské organizace pro jadernou energii v pondělí prohlásil, že pokud evropští signatáři nesplní své povinnosti, přestane Írán dohodu dodržovat. Některé její body už letos plnit přestal. Napětí v oblasti se snaží zmírnit i francouzský prezident Emmanuel Macron, chce ještě tento týden mluvit s prezidenty Íránu, Ruska a Spojených států.

Mluvčí íránské atomové agentury Behrúz Kamálvandí v pondělí řekl, že Írán se vrátí k situaci před podpisem dohody v roce 2015, pokud evropské země nesplní své povinnosti. Musejí podle něj učinit víc pro to, aby Írán měl z dodržování dohody prospěch.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v pondělí při příjezdu do Bruselu prohlásil, že je stále ještě čas dohodu o íránském jaderném programu zachránit. „Írán je vzdálen dobrý rok od vývoje jaderné bomby. Stále ale existuje malá možnost udržet tu dohodu při životě,“ sdělil Hunt novinářům. Jeho francouzský kolega Jean-Yves Le Drian prohlásil, že Evropa musí zůstat jednotná ve snaze přimět Írán dohodu dodržovat. Teherán by podle něj měl odvolat své rozhodnutí vypovědět její určité body.

„Zbývající strany jaderné dohody s Íránem nepovažují kroky Teheránu za významné nedodržení smlouvy a nenaznačily, že mají v úmyslu spustit mechanismus dohody, který se zabývá řešením sporů,“ komentovala situaci po jednání v Bruselu šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. „Zaznamenali jsme, že technicky veškeré kroky, které byly učiněny – a litujeme, že byly učiněny – je možné zvrátit. Doufáme tedy a vyzýváme Írán, aby tyto kroky zvrátil,“ dodala.

Země EU jsou přesvědčeny, že Írán nechce situaci eskalovat

Českou republiku v Bruselu zastupoval náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil. Podle něj existuje mezi členskými státy EU „skutečně vážná obava z toho, že Írán postupně odstupuje od jednotlivých závazků vyplývajících z dohody“. Zároveň ale mezi zeměmi EU panuje přesvědčení, že Írán nechce současnou situaci „dále eskalovat“, dodal po jednání Povejšil.

Francouzský prezident Emmanuel Macron během své pondělní návštěvy Bělehradu uvedl, že ještě tento týden bude o situaci hovořit s íránským prezidentem Hasana Rúháním, ruským prezidentem Vladimirem Putinem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Cílem francouzské iniciativy je zabránit dalšímu vyhrocení situace v regionu. „Za těchto obtížných podmínek budeme pokračovat ve zprostředkování a ve vyjednávání,“ řekl Macron.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek