Palestinci chtějí přechod kontrolovaný pozorovateli EU

20.09.2005
Egypt a palestinská samospráva se snaží přimět Izrael, aby přistoupil na to, že hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a palestinským pásmem Gazy budou monitorovat nezávislí pozorovatelé. Mimo jiné se uvažuje o zapojení Evropské unie.

Egypt a palestinská samospráva se snaží přimět Izrael, aby přistoupil na to, že hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a palestinským pásmem Gazy budou monitorovat nezávislí pozorovatelé. Mimo jiné se uvažuje o zapojení Evropské unie, která by mohla poskytnout rentgenové zařízení i pohraniční stráž. Agentura AP uvedla, že o zabezpečení hranice odjel již včera do Káhiry jednat zástupce izraelského ministerstva obrany Amos Gilad.

Izrael přistoupil na to, že po odsunu židovských osadníků a vojáků z pásma Gazy mezinárodní hranici na jihu pásma zajistí 750 egyptských pohraničníků. Jejich rozmístění bylo dokončeno v neděli.
Izrael 7. září uzavřel jediný přechod, kterým je Rafáh, takže hranice nyní oficiálně není otevřená. Izraelci si chtějí ponechat právo na kontrolu zboží a chtějí otevřít náhradní přechod na místě, kde se stýká hranice pásma, Egypta a Izraele. Stanoviště v Kerem Šalomu však ještě není dobudováno.

Palestinská vláda chce Rafáh otevřít co nejdřív. Navrhla proto, aby na provoz přechodu dohlédli mezinárodní pozorovatelé, kteří však nebudou mít právo rozhodovat o tom, kdo bude moci hranici přejít.

Sdílet tento příspěvek