Tureckým vstupním rozhovorům již nic nebrání

21.09.2005

Kypr souhlasil s textem prohlášení, kterým EU reaguje na neochotu Turecka uznat Kypr. Hlavní překážka zahájení tureckých vstupních rozhovorů je tedy odstraněna.

Členské státy EU se dnes dohodly na textu prohlášení, jímž reagují na neochotu Turecka uznat Kyperskou republiku; ta poslední výhrady odvolala ráno. Byla tak odstraněna hlavní překážka zahájení vstupních rozhovorů s Tureckem 3. října.
„Je to hotovo, bylo to schváleno tichou procedurou v patnáct hodin,“ řekl ČTK český velvyslanec při EU Jan Kohout. Podotkl, že ČR prosazovala co nejsilnější znění deklarace a její požadavky byly v konečném textu zohledněny.

EU v prohlášení vyzývá Turecko, aby uznalo Kyperskou republiku, která je členem EU, a to co nejrychleji; nejpozději do skončení vstupních rozhovorů. Upozorňuje ho, že na to bude neustále naléhat. První hodnocení, zda Turci požadavek splnili, má být už napřesrok.

Kypřané původně chtěli, aby EU dala Turecku přesný termín; nakonec se spokojili s formulací, z níž je patrné, že Turecko nemůže jednání ukončit, aniž by vztahy normalizovalo. Očekává se, že se bude jednat aspoň 10 let.
V úterý se však na poslední chvíli Kypr postavil na zadní; nelíbilo se mu, že otázka uznání Tureckem má být deklarací vyřešena, tedy že se o ní nebude dál jednat při formulaci mandátu EU pro vstupní rozhovory. O jeho podobě se dnes velvyslanci členských zemí dál dohadovali.

Píše se v ní mimo jiné, že „uznání všech členských států je nezbytnou součástí přístupového procesu“. EU proto zdůrazňuje význam, který přikládá normalizaci vztahů mezi Tureckem a všemi členskými státy, a to co nejdříve.

Text prohlášení je o poznání silnější než původní verze, kterou předložily Británie jako předseda EU a Francie. O přitvrzení se zasadila vedle Kypru a Řecka také Česká republika. „Naše požadavky a připomínky jsou tam zapracovány,“ potvrdil mluvčí české mise při EU Jan Vytopil.

Unie Turecko mimo jiné žádá, aby pravidla celní unie aplikovalo na všechny země EU „plně a bez diskriminace“, tedy aby odstranilo veškeré překážky kladené volnému pohybu zboží, včetně dopravních prostředků. Je to dosud nejkonkrétnější výzva, aby Turci začali pouštět do svých přístavů kyperská plavidla, což zatím odmítají; EU prověří plnění této povinnosti v roce 2006.

Prohlášení je odpovědí na jednostrannou červencovou tureckou deklaraci, v níž se uvádí, že podpis protokolu o rozšíření celní unie mezi Tureckem a EU na deset nových členských zemí EU se nerovná uznání Kyperské republiky.
Unie tohoto kroku lituje. Dává na vědomí, že nepožaduje, aby Ankara uznala Kypr před startem rozhovorů stanoveným na 3. října; zároveň ji však upozorňuje, že jeho další neuznání a diskriminace budou mít následky.
„Otevírání jednotlivých kapitol a jednání o nich bude záviset na tom, jak Turecko plní své smluvní povinnosti vůči všem členským zemím. Nedostatek takového plnění ovlivní celkový pokrok jednání,“ píše EU.

V Bruselu nepochybuje nikdo o tom, že rozhovory budou 3. října zahájeny v souladu se sliby, které EU učinila na nejvyšší úrovni. Velvyslanci však musí ještě doladit text mandátu pro jednání. Několik zemí v čele s Rakouskem prosazuje, aby do něj bylo vepsáno, že cílem rozhovorů není jen členství Turecka v EU, ale také slabší forma, „privilegované partnerství“. ČR tento požadavek nepodporuje.
Mandát, který zahrne metodiku jednání, výchozí pozice a cíle, projednávají dnes dál velvyslanci. Ministři zahraničí ho míní schválit 3. října, tedy ve stejný den, kdy mají rozhovory začít. Mimořádná ministerská schůze plánovaná na 26. září byla zrušena.

Sdílet tento příspěvek