EU varuje před nestabilitou po sobotním útoku v Saúdské Arábii

16.09.2019
Euroskop, čtk

Sobotní útok bezpilotními letouny na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco představuje skutečnou hrozbu pro bezpečnost v regionu, uvedla v nedělním prohlášení šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Útok mimo jiné odsoudily Francie, Británie a Německo.

Sobotní útoky na dvě ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie snížily produkci ropy o 5,7 milionu barelů denně, což je zhruba polovina těžby v zemi a pět procent globálních dodávek. Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě.

„V době, kdy napětí v regionu roste, tento útok podkopává probíhající práci na deeskalaci a dialogu,“ prohlásila Mogheriniová a vyzvala k maximální zdrženlivosti.

Francie v reakci na útok varovala, že zhoršuje napětí v regionu a přináší riziko konfliktu, a vyjádřila solidaritu se Saúdskou Arábií. Britský ministr zahraničí Dominic Raab na twitteru uvedl, že útok byl bezohledným pokusem o poškození bezpečnosti v regionu a narušení globálních dodávek ropy. Německé ministerstvo zahraničí prohlásilo, že takový útok na civilisty a důležitou infrastrukturu nelze ospravedlnit.

K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu. Írán však obvinění odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek