Tusk vyzval EU zahájit přístupová jednání se Skopjí a Tiranou

18.09.2019
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk v úterý vyzval členské státy Evropské unie, aby podpořily zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií. Podle agentur Reuters a AP to řekl po jednáních s nejvyššími představiteli obou zemí ve Skopji a Tiraně.

Tusk se setkal nejprve ve Skopji se severomakedonským prezidentem Stevem Pendarovským a premiérem Zoranem Zaevem. Dal přitom najevo přesvědčení, že Severní Makedonie poté, co s Řeckem urovnala spor o svůj název, je už nyní připravená začít s EU přístupová jednání. Balkánská země podle něj udělala vše, co se od ní očekávalo, a nyní je řada na vedoucích činitelích unie.

Severní Makedonie je kandidátem EU od roku 2005, Řecko ale přístupová jednání zablokovalo kvůli letitému sporu se sousední zemí. Mnozí Řekové považují její původní název Makedonie za zásah do svého historického dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. Loni Atény a Skopje dospěly ke kompromisní dohodě, která problém řeší.

Tusk vyzval Albánii k boji s korupcí a zločinem

Po makedonské metropoli zavítal v úterý předseda Evropské rady do Tirany, kde se setkal s předsedou tamní vlády Edim Ramou. Při této příležitosti podpořil i začlenění Albánie do EU, nicméně vyzval vedení země k pokračování reforem, k posílení vlády práva a k důslednému boji s korupcí a organizovaným zločinem.

„Přijetí Albánie a tohoto regionu do EU je v nejlepším zájmu celé Evropy. Protože Evropa nebude stabilní a bezpečná bez integrace celého Balkánu do EU. V sázce je naše společná budoucnost,“ zdůraznil Tusk.

Evropská komise již doporučila začít s Albánií a Severní Makedonií přístupová jednání. O tom, zda budou rozhovory zahájeny, by měla v říjnu rozhodnout Evropská rada.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek