Evropská unie opustila snahu předat Írán RB OSN

22.09.2005
Přiměl ji k tomu odpor Ruska, Číny a skupiny nezúčastněných zemí MAAE. Nyní žádá po MAAE vypracování zprávy o Íránu pro OSN.

Evropská unie se dočasně vzdala snahy prosadit rezoluci proti Íránu kvůli jeho jadernému programu na půdě Rady bezpečnosti OSN. Přiměl ji k tomu odpor Ruska, Číny a skupiny nezúčastněných zemí v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE), jejíž prostřednictvím chtěla návrh rezoluce odsuzující Írán do rady protlačit. Informovala o tom agentura AFP.

EU nově žádá šéfa MAAE Muhammada Baradeje, aby podal zprávu o situaci v Íránu radě guvernérů této agentury a ta má pak vypracovat zprávu pro OSN. EU původně navrhla rezoluci tvrdě odsuzující Írán za porušení režimu nešíření jaderných zbraní a z obnovení jaderných aktivit. Nyní má být Írán za to mírně pokárán a mají být hledány další diplomatické cesty k vyřešení otázky.

EU ve středu přitvrdila postoj vůči Teheránu a dala najevo „hluboké znepokojení“ nad odhodláním íránského režimu pokračovat v jaderném programu, z něhož by mohly vzejít jaderné zbraně. Rusko ale tentýž den označilo snahu USA a EU předat záležitost kolem íránského jaderného programu Radě bezpečnosti OSN za kontraproduktivní a zbytečnou.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes u příležitosti každoroční vojenské přehlídky prohlásil, že jeho vláda si přeje mír, ale zároveň upozornil, že jeho země by reagovala ničivou odvetou v případě, že by na ni jiný stát zaútočil.
„Naši nepřátelé pochopili, že obranu své bezpečnosti myslíme vážně,“ řekl Ahmadínežád s nepřímou narážkou na USA a Izrael.

Sdílet tento příspěvek