Turecko považuje deklaraci EU za nespravedlivou

22.09.2005

Ankara ve stanovisku ministerstva zahraničních věcí uvedla, že prohlášení „obsahuje nové prvky, které jsou neslučitelné s duchem dosavadní více než čtyřicetileté spolupráce mezi Tureckem a EU“.

Turecká vláda dnes označila středeční deklaraci zemí Evropské unie za jednostrannou a nespravedlivou. EU v prohlášení kritizovala Turecko za jeho postoj ke Kyperské republice a vyzvala Ankaru, aby uznala Kyperskou republiku, která je členem EU, a to co nejrychleji, nejpozději pak do skončení svých vstupních rozhovorů.

Ankara dnes ve stanovisku ministerstva zahraničních věcí uvedla, že prohlášení „obsahuje nové prvky, které jsou neslučitelné s duchem dosavadní více než čtyřicetileté spolupráce mezi Tureckem a EU“. Kromě toho prý deklarace oslabí úsilí o řešení kyperské otázky, které je vyvíjeno na půdě OSN.

Turecko se obává, že kyperským Řekům se podaří odsunout OSN při mírových jednáních o Kypru na vedlejší kolej a převést hlavní úlohu v tomto procesu na EU, kde mají právo veta. Ve svém stanovisku dnes proto vyzvalo unii, aby potvrdila svou podporu procesu sjednocování ostrova pod patronací OSN.

Deklarace mimi jiné nabádá Turecko, aby otevřelo své námořní i vzdušné přístavy lodím a letadlům z Kypru. Ankara dnes ovšem takové opatření podmínila dodržením slibů, které unie dala kyperským Turků. Mezi ně patří například odstranění překážek volného obchodu s tureckou enklávou na Kypru. Proti jsou však kyperští Řekové, kterým se tento plán vůbec nezamlouvá.

Sdílet tento příspěvek