Ministři zahraničí budou jednat o reakci EU na tureckou invazi v Sýrii i o budoucnosti země

14.10.2019
Úřad vlády

Jedním z hlavních témat říjnového zasedání ministrů zahraničních věcí bude současná situace v Sýrii. Věnovat se budou jednak procesu ustavování ústavodárného shromáždění, tak právě probíhající tureckou invazí na severovýchodě země. Jednání se zúčastní také zvláštní vyslanec OSN v Sýrii G. Pedersen.

Ústavodárná komise, jejíž činnost by měla směřovat k nalezení politického řešení syrské krize, by měla začít fungovat od konce října. Komise sestává ze tří částí po padesáti zástupcích reprezentujících vládu, opozici a občanskou společnost. O jejím sestavení bylo rozhodnuto již na počátku roku 2018. Teprve nyní se však podařilo dosáhnout shody na všech jejích členech.

Turecká invaze je namířena proti tamním syrským Kurdům

Situaci v Sýrii však od minulé středy zcela zásadně komplikuje jednostranná turecká invaze na severovýchod země, která je namířená proti tamním syrským Kurdům. Při bojích zahynuly desítky osob, ztráty jsou i mezi civilním obyvatelstvem.

Vysoká představitelka F. Mogherini v reakci na tureckou invazi vydala společné prohlášení EU. Unie v něm vyzývá Turecko k zastavení operace, zpochybňuje soulad návrat uprchlíků, tak jak ho projektuje Ankara, s mezinárodním standarty, odmítá demografické inženýrství a finanční zapojení EU do případné budoucí stabilizace a rozvoje.

Autor: Úřad vlády, Euroskop

Sdílet tento příspěvek