Státy EU budou koordinovat omezení vývozu zbraní do Turecka

15.10.2019
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie budou koordinovat omezení vývozu zbraní do Turecka v reakci na současnou tureckou vojenskou operaci v Sýrii. Zavázali se k tomu v pondělí ministři zahraničí členských zemí EU, kteří konkrétní kroky ponechali na rozhodnutí jednotlivých států. Podle šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové bude mít pondělní závazek podobný efekt jako vyhlášení zbrojního embarga. Česko večer oznámilo pozastavení vývozní licence na vojenský materiál do Turecka. Ankara unijní postup kritizuje.

Turecko minulou středu zahájilo ofenzivu proti Kurdům na severovýchodě Sýrie, na což některé státy včetně Německa či Francie reagovaly zastavením dodávek zbraní Ankaře. Jimi podporovaný návrh na celounijní embargo měli v pondělí na stole unijní ministři v Lucemburku, kteří se nakonec shodli, že země budou koordinovat vlastní kroky k omezení vývozu.

„Efekt bude stejný jako u embarga,“ řekla po jednání Mogheriniová, podle níž bylo pro přijetí závazných závěrů všech 28 členských států. Zajistit přijetí kroků ve svých zemích nyní musí ministři, prohlásila šéfka unijní diplomacie, která nechtěla spekulovat o časovém rámci, v němž země své závazky uskuteční.

ČR zastavila vývoz vojenského materiálu do Turecka

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček po jednání v Lucemburku uvedl, že premiérovi navrhne, „abychom k tomu přistoupili a stejně jako další členské státy podnikli jasná opatření“. Vpodvečer se vláda v Praze skutečně rozhodla vývozní licence na vojenský materiál do Turecka pozastavit. Na twitteru to uvedl vicepremiér, ministr vnitra a Petříčkův stranický šéf Jan Hamáček po schůzce s premiérem Andrejem Babišem a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem.

Zástupci vlád EU dnes vojenskou operaci Ankary odsoudili, ale zároveň zdůraznili, že s Tureckem coby členskou zemí NATO chtějí nadále vést dialog. Jeho obnovení však podmínili ukončením intervence v Sýrii.

EU bude situaci dál řešit na summitu tento týden

Ankara tvrdí, že cílem operace je vyčistit syrskou oblast u tureckých hranic od teroristů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rovněž pohrozil, že bude-li EU situaci popisovat jako invazi, může Turecko otevřít dveře uprchlíkům a nechat je odejít do Evropy.

Podle Mogheriniové bude o turecké ofenzivě jednat summit EU tento čtvrtek a pátek a není vyloučeno přijetí dalších kroků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek