O rozhovorech s Tiranou a Skopjí bude jednat summit EU

16.10.2019
Euroskop, čtk

Francie dál blokuje zahájení přístupových rozhovorů Evropské unie s Albánií a Severní Makedonií. O termínu startu těchto rozhovorů měli v úterý v Lucemburku rozhodovat unijní ministři odpovědní za evropskou problematiku, ale vzhledem k odporu Paříže dospěli k závěru, že věc přenechají Evropské radě, tedy summitu EU, který začne ve čtvrtek. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dal najevo, že je novým odkladem zklamaný.

V úterý se v Lucemburku jednalo už o třetí pokus ministrů členských států EU od června loňského roku o schválení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Oběma balkánským zemím se tak měla otevřít cesta k evropské integraci, jež má velkou podporu v samotné unii a rovněž ve Spojených státech.

Při jednání ale představitel francouzského prezidenta podle agentury Reuters řekl, že vláda Emmanuela Macrona nebude souhlasit s nynějším otevřením rozhovorů, i když prý výhledové členství Albánie a Severní Makedonie podporuje. „Tyto země budou jednoho dne součástí Evropské unie… ale je příliš brzy na to zahájit právní proces směrem k rozšíření (EU),“ citovala agentura vyjádření Macronova představitele.

Petříček: Naše podpora integraci západního Balkánu trvá

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová k tomu v Lucemburku řekla, že pokročit vpřed nebude možné před reformou toho, jak a kdy budou kandidáti prověřováni pokud jde o jejich způsobilost splnit podmínky k členství v EU, jež sahají od hospodářské politiky k lidským právům a vládě práva.

„Dnešní rozhodnutí Rady pro obecné záležitosti ohledně Albánie a Severní Makedonie mne zklamalo, protože obě země plnily podmínky a zaslouží si zahájení přístupových jednání. Naše podpora integraci zemí západního Balkánu do EU trvá!“ reagoval na svém twitterovém účtu Petříček na výsledek jednání v Lucemburku.

Evropská komise zahájení přístupových jednání s Albánií a Severní Makedonií doporučila.

U Albánie panují pochybnosti o pokračování boje s korupcí a zločinem

Severní Makedonie je kandidátem EU od roku 2005, ale Řecko přístupová jednání zablokovalo kvůli letitému sporu se sousední zemí. Mnozí Řekové považovali její původní název Makedonie za zásah do svého historického dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. Loni Atény a Skopje dospěly ke kompromisní dohodě, která problém řeší.

V případě Albánie se pochybnosti ohledně startu přístupových rozhovorů týkají především pokračování reforem, posilování vlády práva a důsledného boje s korupcí a organizovaným zločinem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek