Ministři NATO budou hledat řešení situace v Sýrii

24.10.2019
Euroskop, ČTK

Turecká vojenská operace v Sýrii bude ústředním tématem dvoudenního zasedání ministrů obrany Severoatlantické aliance, které dnes začíná v Bruselu. Spojenci budou jednat mimo jiné o německém návrhu zřídit na severovýchodě země mezinárodně kontrolovanou bezpečnou zónu. Věnovat se budou i výdajům na obranu, misi v Afghánistánu či kybernetické bezpečnosti.

Zvláště evropští spojenci Turecka z NATO rázně odsoudili ofenzivu Ankary, která ji zdůvodňuje snahou vytlačit z pásma u své hranice kurdské teroristy. Státy EU se minulý týden zavázaly k přerušení exportu zbraní do Turecka a některé hovořily i o ekonomických postizích. Očekává se proto, že budou v Bruselu Turecko vyzývat k ukončení operací.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg den před zasedáním ocenil dohodu mezi USA a Tureckem, která zajistila na severu Sýrie dočasný klid zbraní. O jeho prodloužení se postarala navazující úmluva Ankary s Mosvou.

Podle Stoltenberga příměří otevírá cestu k politickému řešení situace. Jednou z možností, které NATO má, je účast na zajištění bezpečné zóny, kterou navrhuje Berlín. Ministři by v Bruselu měli jednat o tom, zda kontrolované pásmo zřídit a vyslat tam alianční síly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek