EK chce podpořit tureckou pobřežní stráž 50 mil. eur

06.11.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise chce podpořit Turecko v aktivním pátrání po migrantech mířících do Evropy, kterých v poslední době nehledě na dohodu mezi Evropskou unií a Ankarou přibývá. Brusel proto vyčlenil 50 milionů eur (1,3 miliardy korun), které by měly pomoci zvláště turecké pobřežní stráži. Prohlásil to dnes zástupce šéfa generálního ředitelství EK pro vztahy se sousedními zeměmi Maciej Popowski, podle něhož by finance Brusel mohl vzít z fondu určeného na přípravu Turecka na možné budoucí členství v unii.

Řecko se v současné době vyrovnává s novým nárůstem počtu migrantů mířících do Evropy takzvanou balkánskou cestou. Podle úřadů jsou počty nejvyšší od roku 2016, kdy EU s Tureckem uzavřelo dohodu, na jejímž základě Turecko přestalo pouštět převážně syrské uprchlíky směrem do Evropy. Řecko a další dotčené státy proto žádají o uvolnění nových financí, jimiž nyní Ankara spolupráci podmiňuje.

„Měly by přispět ke zvýšení kapacity turecké pobřežní stráže při pátracích a záchranných operacích,“ řekl o plánu věnovat Turecku přibližně 50 milionů eur Popowski v dnešní debatě s europoslanci.

Někteří členové europarlamentních výborů ale zpochybňovali smysl další spolupráce s Tureckem v souvislosti s jeho vojenskými akcemi na severovýchodě Sýrie. Europoslanci dávali najevo rovněž obavy o osud migrantů, které chce Ankara vracet do Sýrie.

Členské státy se v říjnu shodly na zastavení vývozu zbraní do Turecka kvůli jeho vpádu do Sýrie, kde chce Ankara vytvořit bezpečnou zónu. Podle evropských zemí jde však o záminku pro to, aby Turecko z území u svých hranic vytlačilo kurdské milice, které pokládá za teroristy.

Popowski zdůraznil, že se EU nebude finančně podílet na tureckém zajištění podmínek pro migranty, které chtějí turecké úřady vracet do oblastí „kde jsou porušována práva místních obyvatel“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek