Státy EU schválily obchodní dohodu se Singapurem

11.11.2019
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie v pátek formálně schválily dohodu o volném obchodu se Singapurem, díky níž bude mít evropské zboží bezcelní přístup na trh v této asijské zemi. Unijní ministři financí tak po únorovém schválení dohody europarlamentem v pátek udělali poslední krok, na jehož základě začne dohoda platit 21. listopadu.

Smlouva během několika let odstraní téměř veškerá cla ze vzájemného obchodu. Liberalizuje také obchod se službami a firmy z EU budou mít na jejím základě mimo jiné v městském státě v jihovýchodní Asii přístup k veřejným zakázkám. Unijní země naproti tomu odstraní cla na 80 procent zboží pocházejícího ze Singapuru.

„Vzhledem k tomu, že do Singapuru vyváží na 50.000 evropských podniků, z nichž většina jsou malé a střední firmy, je význam této dohody pro obchodníky z Evropy nedocenitelný,“ uvedl dnes finský ministr zahraničního obchodu Ville Skinnari, jehož země nyní ministerským jednáním předsedá.

Singapur je nejdůležitějším partnerem EU v regionu

Singapur je zdaleka největším obchodním partnerem EU v jihovýchodní Asii. Obchod mezi nimi tvoří skoro třetinu výměny zboží a služeb mezi unií a sdružením ASEAN, jehož členy jsou například i Vietnam, Malajsie, Thajsko či Indonésie.

Celkový dvoustranný obchod zbožím dosahuje hodnoty více než 53 miliard eur (téměř 1,4 bilionu Kč), v případě obchodu se službami je to 51 miliard eur (skoro 1,3 bilionu Kč).

EU v Asii už uzavřela dohody o volném obchodu s Jižní Koreou, Japonskem či Vietnamem. Jedná rovněž o dohodách s Indonésií, Malajsií, Filipínami a Thajskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek