Bulharsko je podle premiéra na vstup do unie připraveno

26.09.2005

Podle bulharského premiéra Sergeje Staniševa je Bulharsko připraveno ke vstupu do unie stejně jako 10 nových členských zemí unie před jejich vstupem do bloku, a proto požaduje stejný přístup ze strany unie.

Podle bulharského premiéra Sergeje Staniševa je Bulharsko připraveno ke vstupu do unie stejně jako 10 nových členských zemí unie před jejich vstupem do bloku, a proto požaduje stejný přístup ze strany unie, který byl pro tyto země praktikován.

Bulharsko ještě v srpnu zaostávalo proti plánovanému harmonogramu přijetí reforem, důležitých pro vstup země do unie. Plánované reformy pozdrželo především bezvládí po nedávných parlamentních volbách. EU proto bulharskou stranu varovala, aby tempu provádění reforem výrazně pokročila, jinak bude ohrožen plánovaný termín vstupu v roce 2007.

Bulhaři měli za úkol především reformu soudnictví, modernizaci administrativy a zlepšení opatření proti organizovanému zločinu. Klíčový pro termín vstupu do unie bude pro Bulharsko i Rumunsko říjnová hodnotící zpráva EU. Pokud by obě země hodnotila nepříznivě, byl by pravděpodobně vstupní termín o rok posunut. Definitivní rozhodnutí ovšem padne až na jaře.

„Současná situace je pro nás podstatně horší než byla pro desítku členských zemí při posledním rozšíření,“ podotkl premiér. V Evropské unii totiž po referendech o euroústavě ve Francii a Nizozemsku panuje nechuť k dalšímu rozšiřování. Podle Staniševa by zklamání z posunutí termínu vstupu zasáhlo celý Balkán.

Také bulharský prezident Georgi Parvanov je přesvědčen, že jeho země vstoupí do Evropské unie v původně plánovaném termínu, tedy 1. ledna 2007. Novinářům to řekl po jednání se svým českým protějškem Václavem Klausem na Pražském hradě. Klaus uvedl, že se Česká republika těší na společné členství v unii. Bulharům ale vzkázal, aby si řádně prostudovali přístupovou smlouvu.

Bulharští a rumunští poslanci v EP

Důležitým prvkem vstupu Bulharska a Rumunska do EU se také stane účast poslanců obou zemí na zasedáních Evropského parlamentu. Na plenární zasedání do Štrasburku dorazí 18 poslanců bulharského a 35 poslanců rumunského parlamentu. Až do vstupu svých zemí do Evropské unie budou mít statut „pozorovatelů“.

Pozorovatelé se budou moci účastnit plenárních zasedání Evropského parlamentu I jednání jeho výborů a poslaneckých klubů. Bulharští a rumunští zákonodárci se tímto způsobem budou moci seznámit s činností a postupy EP. Jakmile se oba státy stanou řádnými členy Unie, zapojí se bulharští a rumunští poslanci do práce Parlamentu naplno.

Nebudou moci hlasovat a vystoupit během plenárního zasedání. Promluvit však mohou na jednáních výborů EP a politických skupin, do jejichž práce se zapojí podobně jako „skuteční“ europoslanci. Přestože tlumočení do a z bulharštiny a rumunštiny v EP jinak ještě nebude fungovat v plném rozsahu, na plenárním zasedání 26. září bude zajištěno.

Sdílet tento příspěvek