Ministři EU proberou obchodní vztahy s USA a reformu WTO

21.11.2019
Euroskop, čtk

Aktuálnímu vývoji obchodních vztahů Evropské unie a Spojených států či reformě Světové obchodní organizace (WTO) bude věnováno dnešní jednání unijních ministrů obchodu v Bruselu. Zástupci vlád EU proberou i fungování obchodních paktů s dalšími zeměmi.

Americký prezident Donald Trump vloni se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem dohodl, že obě země budou pracovat na odstranění celních bariér a dalších překážek společného obchodování. Trump však poté pohrozil uvalením cel na evropské automobily, k čemuž nakonec v ohlášeném listopadovém termínu nesáhl.

Ministři dnes mají debatovat o tom, jak předejít jejich případnému zavedení v budoucnu a jaké by mohly být dopady. Hovořit budou i o stavu vyjednávání, která by měla vést k odstranění cel na průmyslové zboží. Tématem budou i spory stran nedovolené podpory výrobců letadel Airbus a Boeing.

Současný vývoj jednání o reformě WTO, který ministři rovněž zhodnotí, probíhá ve třech liniích. EU s ohledem na problémy fungování organizace navrhla změnit systém řešení sporů mezi jejími členy, zlepšit možnost vynucování postihů a vytvořit férovější a šířeji akceptovatelná pravidla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek