Začátek tureckých vstupních rozhovorů „klepe na dveře“

27.09.2005

Pokud Evropská unie příští týden otevře přístupová jednání s Tureckem, učiní tak historický krok proti názoru většiny Evropanů. V některých zemích EU totiž panuje silně protiturecká nálada.

Pokud Evropská unie příští týden otevře přístupová jednání s Tureckem, učiní tak historický krok proti názoru většiny Evropanů. V některých zemích EU totiž panuje silně protiturecká nálada. Podle průzkumů veřejného mínění by například v Rakousku v současné době řeklo „ne“ tureckému vstupu 80 procent obyvatel, v Německu 74 procent a ve Francii 70 procent.

Z posledního průzkumu Eurobarometru také vyplývá, že proti rozšiřování unie o nové země z východní Evropy se staví 52 procent Evropanů. Pro je naopak pouze 35 procent. Kritici tureckého vstupu do unie argumentují především velikostí a chudobou země, kulturními rozdíly a obavami před „islamizací“ Evropy.

Země chtějí tvrdší vyjednávací podmínky

Týden před zahájení přístupových rozhovorů s Tureckem (3. října) se členské státy stále dohadují o vyjednávacím rámci, který určuje postup přístupových jednání. Kypr, Francie a Rakousko chtějí na poslední chvíli dosáhnout jeho zpřísnění. Vídeň také prosazuje otevření přístupových rozhovorů s Chorvatskem ke stejnému datu.

Návrh vyjednávacího rámce představila Komise členským zemím letos v červnu . Měl by být dokončen pod vedením britského předsednictví na jednání velvyslanců členských zemí při EU tento čtvrtek.
Kypr ale údajně již minulý týden do textu prosadil dva dodatečné odstavce. V jednom je výslovně uvedeno, že Turecko vede přístupová jednání se všemi dvaceti pěti členskými zeměmi. Nikósie tím chce Ankaře připomenout, že musí Kypr jako členskou zemi uznat. Druhý odstavec upozorňuje, že Turecko nesmí zabraňovat členské zemi EU v účasti v mezinárodních organizacích.

Určité úpravy textu dosáhla i Francie. Podařilo se jí posílit znění odstavce, který hovoří o vlastní absorpční kapacitě Unie přijmout Turecko. Při hodnocení postupu přístupových rozhovorů bude brána v potaz i připravenost EU integrovat Turecko v institucionální a finanční oblasti, ale především v oblasti zahraniční politiky a justice a vnitra. Právě otázka tureckého vstupu bude ve Francii pravděpodobně klíčovým tématem boje o prezidentské křeslo.

Případné rozhovory budou dlouhé

Turecké rozhovory, pokud začnou, budou pravděpodobně trvat velmi dlouhou dobu. Ta podle některých odhadů může činit až 15 let. Jednání budou velmi složitá. Ankara totiž nemusí souhlasit se všemi podmínkami ze strany EU a hlavní odpůrci vstupu Turecka do EU, Francie a Rakousko, se budou chtít snažit vstup země do unie co nejvíce zkomplikovat.

Hlavní advokáti tureckého vstupu, německý kancléř Gerhard Schroder a britský premiér Tony Blair, argumentují tím, že by Turecko mohlo přispět k oživení evropské ekonomiky a stalo by se pomyslným mostem mezi Evropou a islámským světem.

Sdílet tento příspěvek