EU prodloužila o rok sankce 12 členům bývalého režimu v Kongu

10.12.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie včera o další rok prodloužila sankce proti bývalým vysokým představitelům režimu někdejšího konžského prezidenta Josepha Kabily. Z původních skupiny 14 osob byli dva lidé vyjmuti, takže sankce se nově týkají 12 osob. Členské země EU, jejichž ministři zahraničí včera jednali v Bruselu, o úpravě sankčních opatření rozhodly na základě nového posouzení situace v Kongu.

Sankce spočívající ve zmrazení majetku a zákazu vstupu konkrétním lidem unie uvalila roku 2016 za porušování lidských práv a blokování voleb. EU neuvedla ke svému čerstvému rozhodnutí žádná jména, diplomatický zdroj, s nímž hovořila agentura AFP, sdělil, že ze seznamu byli vyškrtnuti bývalý Kabilův mluvčí Lambert Mende a někdejší šéf oddělení vnitřní bezpečnosti keňské tajné služby Roger Kibelisa.

Mende je nyní poslancem a Kibelisa byl jmenován bezpečnostním poradcem nového prezidenta Félixe Tshisekediho. Mende se už nechal slyšet, že nesouhlasí s tím, aby EU vyhlašovala sankce proti zemi, která není jejím členem.

Podle AFP zůstávají sankce dál v platnosti pro bývalého šéfa národní tajné služby Kaleva Mutonda i někdejšího prezidentského kandidáta Emmanuela Ramazaniho Shadaryho. Na seznamu je také John Numbi z konžské armády, povolaný nedávno do Beni na východě země, aby podpořil morálku jednotek, jež tam bojují proti ozbrojeným skupinám.

V lednu se stal novým prezidentem Konga Tshisekedi. EU nyní v závěrech k situaci v Kongu ocenila první „klidné předání moci v historii země“, uvolnění politické situace v zemi, ale poukázala na trvající korupci, zneužívání veřejných peněz a další finanční delikty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek