Chorvatsko doufá v zahájení rozhovorů 3.října

29.09.2005

Předseda chorvatské vlády Ivo Sander věří, že pracovní skupina EU pro Chorvatsko vyhodnotí v neděli kladně spolupráci jeho země s ICTY a otevře se tak cesta k zahájení vstupní rozhovorů.

Předseda chorvatské vlády Ivo Sanader doufá, že pracovní skupina EU pro Chorvatsko vyhodnotí v neděli kladně spolupráci jeho země s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). To by mohlo umožnit ministrům zahraničí EU, aby v pondělí 3.října rozhodli o zahájení vstupních rozhovorů se Záhřebem.

Sander svoji tezi vyjádřil na středeční schůzce s předsedou Evropského parlamentu Josepem Borrellem a vedením Evropské lidové strany. Právě šéf ELS tlačí na vlády členských zemí, aby nedopustily start jednání s Tureckem, zatímco Chorvatsko by zůstalo mimo.

Členské státy odložily začátek jednání s Chorvatskem plánovaný původně na březen kvůli negativnímu postoji hlavní žalobkyně ICTY Carly Del Ponteové. Ta podezírá chorvatskou vládu, že nedělá dost pro dopadení generála Anteho Gotoviny obviněného z odpovědnosti za válečné zločiny spáchané na chorvatských Srbech během srbsko-chorvatské války 1991-95.

Del Ponteová pojede do Záhřebu v pátek. V neděli má informovat ministry zahraničí Lucemburska, Británie a Rakouska, kteří spolu s komisařem Ollim Rehnem tvoří zmíněnou pracovní skupinu. Na její zasedání se podle vlastních slov chystá také Sanader. Diplomaté si dnes nebyli jisti, zda nedělní termín ještě platí, nebo zda schůzka bude v pondělí ráno.

Otázka Chorvatska rozdělila členské státy EU – Rakousko, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko naléhají, aby jednání začalo. Česká republika sdílí tento názor, i když ho neprosazuje tak hlasitě.

Sdílet tento příspěvek