Do Česka příští týden dorazí premiér Severní Makedonie

12.12.2019
Euroskop, čtk

Premiér Severní Makedonie Zoran Zaev navštíví příští týden Česko. S českým protějškem Andrejem Babišem bude jednat zejména o snaze země vstoupit do Evropské unie a o aktuální situaci na Balkáně. Věnovat by se měli i česko-makedonským obchodním vztahům. Vyplývá to z materiálů pro pondělní jednání vlády.

Zaev bude na návštěvě v Česku v pondělí a v úterý. S českým premiérem budou jednat zejména o severomakedonském úsilí o integraci do EU. Říjnový unijní summit nepodpořil zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a s Albánií, přestože to doporučovala Evropská komise, záměr zablokovala Francie. Česko patřilo mezi státy, které rozhodnutí kritizovaly, Praha dlouhodobě rozšíření EU o země západního Balkánu podporuje.

Babiš se Zaevem budou jednat i o aktuální situaci na Balkáně. Přes Severní Makedonii vedla v minulosti jedna z hlavních migračních tras do střední Evropy. Česko balkánské zemi pomáhalo se zvládáním náporu mimo jiné vysláním policistů, kteří spolupracovali s makedonskými kolegy při ochraně hranic země.

Premiéři se budou zabývat i bilaterálními vztahy a ekonomickou spoluprácí. Obchodní bilance obou zemí od roku 2015 roste, loni dosáhla 219,5 milionu dolarů (pět miliard korun). Podle české diplomacie je Severní Makedonie perspektivní zemí pro české investice a vývoz energetiky, projektů dopravní infrastruktury, ekologie nebo developerských projektů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek