Unie stále nemá vyjednávací mandát pro turecké rozhovory

29.09.2005

Velvyslanci zemí EU se dnes opět neshodli na vyjednávacím mandátu k přístupovým rozhovorům s Tureckem, které mají začít v pondělí.

Velvyslanci zemí EU se dnes neshodli na vyjednávacím mandátu k přístupovým rozhovorům s Tureckem, které mají začít v pondělí. Informovala o tom agentura Reuters. Británie, která unii předsedá, podle agentury svolala na neděli mimořádnou ministerskou schůzku k této otázce.

„Bohužel nebylo dnes možné dosáhnout dohody na úrovni velvyslanců. Úsilí bude pokračovat, už i na ministerské úrovni,“ citovala agentura nejmenovaného mluvčího britského předsednictví. Dohodu blokuje především Rakousko, které prosazuje, aby Turecku byla nabídnuta pouze určitá alternativa plného členství. Ostatní členské země ovšem této myšlence nakloněny nejsou.

Rakouský kancléř Wolfgang Schussel nabádá ostatní evropské diplomaty, aby se poučili z neúspěšných referend o euroústavě ve Francii a Nizozemsku. Nesplnění ktitérií EU ze strany Turecka by podle něj znamenalo obrovské pouto a závazek. Schussel také není spokojen se zněním nedávné deklarace o Turecku, na které se usnesla Evropská komise. Považuje ho za nedostatečný a málo precizní. Jeho idea reflektuje názor většiny evropské veřejnosti, která si nepřeje vstup Turecka do unie z důvodu chudoby v zemi, její rozlehlosti a obav z islamizace Evropy.

V Bruselu ovšem nepochybuje nikdo o tom, že rozhovory budou 3. října zahájeny v souladu se sliby, které EU učinila na nejvyšší úrovni.

Ankara je znepokojena b>
Předseda tureckého parlamentu Bülent Arin#231# prohlásil, že EU zkouší nervy Turecka. Chování EU vůči své zemi označil za diskriminační, pokrytecké a nespravedlivé. „Zdá se, že jsou kruhy, které se nás chtějí zbavit tím, že nás dotlačí k zabouchnutí dveří (EU),“ řekl v místní televizi.

Vyjádřil pochopení pro výhrady Evropanů vůči vstupu velké muslimské země do unie, ale vyzval evropské představitele, aby zůstali objektivní a nezabředli při debatách do předsudků.

Také Česká republika podporuje zahájení přístupových rozhovorů mezi EU a Tureckem a nechce, aby se předem říkalo, že na jeho konci může být i jakési „privilegované partnerství“. Výsledek patrně dlouhých rozhovorů s Tureckem, tedy to, zda bude plnoprávným členem či jakýmsi partnerem EU, nelze předjímat, sdělil na sněmovním výboru pro EU náměstek ministra zahraničí pro unijní záležitosti Vladimír Müller.

Sdílet tento příspěvek