Evropští ministři nesouhlasí s vysláním tureckých vojáků do Libye

08.01.2020
Euroskp, ČTK

Ministři zahraničí Británie, Francie, Německa a Itálie v úterý společně vyzvali k ukončení násilností v Libyi, kam v reakci na ofenzivu protivládních vojsk vyslalo své jednotky Turecko. Informoval o tom šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který se se čtveřicí ministrů setkal v Bruselu. Podle Borrella evropské země postup Ankary odmítají.

V rozdělené severoafrické zemi, přes niž proudí do Evropy tisíce migrantů, v současnosti zesiluje ofenzivu vůči vládě v Tripolisu vojsko polního maršála Chalífy Haftara. Turecko, které podporuje mezinárodně uznávanou vládu premiéra Faíze Sarrádže, v neděli začalo do země přemisťovat své vojáky. Za Haftarem naproti tomu stojí mimo jiné Egypt, Jordánsko a patrně i Rusko.

„Odmítáme intervenci tureckých jednotek v Libyi, která zvyšuje naše obavy,“ řekl novinářům po úterním jednání Borrell, podle něhož by měly všechny strany respektovat pro Libyi platící zbrojní embargo. Podle Ankary do Libye míří vojenští experti a technický personál.

Ministři v prohlášení vyzvali všechny zúčastněné strany k zastavení bojů a návratu k jednání zprostředkovanému OSN.

„EU je pevně přesvědčena, že žádné vojenské řešení libyjské krize neexistuje a prohloubení konfliktu dopadne zejména na obyčejné lidi,“ shodli se ministři kvarteta unijních států. O situaci budou podle Borrella s kolegy z dalších unijních zemí hovořit i na pátečním mimořádně svolaném jednání. Hlavním tématem bude situace okolo Íránu, o níž šéfové diplomacií čtyř evropských států okrajově hovořili i v úterý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek