Předseda Evropské rady Michel odsoudil íránský útok

09.01.2020
Euroskop, ČTK

Předseda Evropské rady Charles Michel odsoudil íránský raketový útok na dvě vojenské základny s americkými vojáky v Iráku. Michel, který od prosince po Donaldu Tuskovi řídí summity šéfů států a vlád zemí EU, se po středečním jednání se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim v Bratislavě vyslovil za pokračování dialogu s cílem snížit napětí na Blízkém východě.

„Odsuzujeme násilí a neakceptujeme jakoukoliv jeho formu. Je důležité, abychom pokračovali v dialogu a v jednáních,“ odpověděl Michel na novinářský dotaz ohledně íránského útoku. Teherán odpálení desítek střel na základy na iráckém území vnímá jako odplatu za zabití íránského generála Kásema Solejmáního při americkém raketovém útoku v Bagdádu minulý týden.

Podle Michela by měla Evropská unie mít na mezinárodní scéně silnější roli. „Je důležité, abychom se neocitli mimo hru. Jsme ekonomickou velmocí a silnou demokracií. Máme hodnoty, které musíme prosazovat a bránit,“ řekl. Dodal, že EU má silný vztah se Spojenými státy a musí ho chránit.

Michel při schůzce s Pellegrinim mluvil také o víceletém rozpočtu EU a před novináři za výzvu označil nalezení shody na jeho podobě mezi zeměmi evropského bloku. „Musíme najít dobrý kompromis. Je třeba vnímat regionální rozdíly. Musíme vyřešit otázku výpadku prostředků kvůli brexitu. Musíme najít rovnováhu mezi klasickými kapitolami, jako je podpora zemědělství a fondy soudržnosti, a novými výzvami, jako jsou migrace, inovace nebo boj proti klimatickým změnám,“ řekl Michel.

Slovenský premiér dal ohledně jednání o unijním rozpočtu na roky 2021 až 2027 najevo ochotu udělat v zájmu dosažení kompromisu určité ústupky. Bratislava se řadí v EU k zemím, které prosazují udržení fondů s penězi pro méně rozvinuté regiony. Čistí plátci z řad západních států by chtěli snížit celkový objem rozpočtu oproti plánu, který loni na základě prvního návrhu Evropské komise připravilo finské předsednictví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek