Protiteroristická koalice v Iráku musí podle EU pokračovat

10.01.2020
Euroskop, čtk

Činnost mezinárodní protiteroristické koalice v Iráku musí pokračovat přes napjatou situaci v oblasti. Evropská unie chce také udržet při životě jadernou dohodu s Íránem, který by se měl vrátit k jejímu dodržování. Podle šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella se na tom shodli unijní ministři zahraničí na dnešním mimořádném jednání k situaci na Blízkém východě.

Ministři také vyzvali k ukončení násilností v oblasti a shodli se, že EU by měla posílit svou podporu obnovy Iráku.

„Bez (dohody) JCPOA by dnes byl Írán jadernou mocností,“ prohlásil po jednání Borrell, podle něhož má smlouva z roku 2015 klíčový význam pro bezpečnost Evropy. Ministři se podle něj dnes nebavili o možnosti využití mechanismu, který by v rámci dohody umožnil uvalit na Írán nové sankce.

Situace v oblasti se vyhrotila před týdnem po zabití klíčového íránského generála Kásema Solejmáního Spojenými státy. Írán v odvetě ve středu raketami zaútočil na spojenecké základny v Iráku a oznámil, že už nehodlá dodržovat v jaderné dohodě stanovené limity pro obohacování uranu.

„Že Írán odstupuje od dohody na základě záležitosti, která se jí přímo netýká, není myslím dobrým signálem,“ řekl dnes novinářům český ministr zahraničí Tomáš Petříček, kteří je stejně jako řada jeho kolegů přesvědčen o možnosti dohodu zachovat. Petříček zároveň podotkl, že EU by měla hrát v regionu aktivnější roli.

Některé podmínky dohody ale Teherán postupně přestává plnit už od doby, kdy v roce 2018 oznámily Spojené státy své odsoupení od ní. Podle administrativy prezidenta Dolanda Trumpa je totiž smlouva uzavřená za jeho předchůdce Baracka Obamy neúčinná, USA následně obnovily svá sankční opatření.

Írán a šest světových mocností – Británie, Čína, Francie, Německo, Rusko a USA – v roce 2015 podepsaly dohodu, v níž se Teherán zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí, které jsou s ním spojeny. Smyslem bylo zbrzdit íránský jaderný program, zamezit tak Teheránu ve vývoji jaderných zbraní, ale umožnit mírové využívání jaderných technologií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek