EU plánuje sankce proti Uzbekistánu

30.09.2005
Evropská unie příští týden potrestá Uzbekistán za to, že tamější úřady neumožnily nezávislé mezinárodní vyšetřování násilností, ke kterým v Uzbekistánu došlo v květnu.

Evropská unie příští týden potrestá Uzbekistán za to, že tamější úřady neumožnily nezávislé mezinárodní vyšetřování násilností, ke kterým v Uzbekistánu došlo v květnu. Zprávu dnes potvrdili bruselské diplomatické zdroje.

EU se rozhodla uvalit embargo na vývoz zbraní, vojenských a dalších zařízení do Uzbekistánu, které by mohly být využité na vnitřní útlak, uvádí se v návrhu vyhlášení EU, který se ovšem ještě může změnit.
Podle návrhu také unie uvalí zákaz udělování vstupních víz pro uzbecké občany, kteří jsou přímo zodpovědní za květnové přehnané použití síly. Bude rovněž snížena plánovaná finanční pomoc z 11,25 milionu eur na 9,25 milionu.

Nepokoje v uzbeckém městě Andižan propukly 13. května poté, co ozbrojené skupiny obsadily místní vězení a osvobodily 23 podnikatelů souzených za islámský extrémismus. Útočníci poté obsadili budovu místní administrativy a zajali 70 rukojmích a přilákali tisíce demonstrantů.

Brutální potlačení nepokojů uzbeckými bezpečnostními silami a neochota povolit mezinárodní vyšetřování poté výrazně poškodilo vztah Uzbekistánu se Západem.

Sdílet tento příspěvek