Ukrajina se vrátí do Parlamentního shromáždění Rady Evropy

17.01.2020
Euroskop, čtk

Kyjev upustí od bojkotu Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE), který loni zahájil na protest proti obnovení hlasovacích práv Rusku. Příslušnou rezoluci umožňující návrat do tohoto orgánu včera podle agentury DPA schválil ukrajinský parlament.

Delegace Ukrajiny se spolu s některými dalšími zeměmi východní Evropy neúčastnila zasedání PACE po červnovém hlasování, které obnovilo Rusku hlasovací práva, jež mu byla odebrána v roce 2014 v reakci na anexi Krymu. Bojkot pokračoval na podzimní schůzi shromáždění, na nějž vedení ukrajinského parlamentu nevyslalo žádné své zástupce.

„Jedeme do Štrasburku, abychom bojovali za Ukrajinu. Děkujeme všem, kdo podporují parlamentní diplomacii,“ citoval deník Ukrajinska pravda šéfku ukrajinské delegace v PACE Jelyzavetu Jaskovou.

Rada Evropy je mezinárodní organizace se sídlem ve Štrasburku, která podporuje a monitoruje spolupráci evropských zemí v oblastech jako jsou ochrana lidských práv, boj proti všem formám diskriminace, rozvoj demokracie, harmonizace právních řádů, ochrana životního prostředí nebo kultury. V současné době Rada Evropy sdružuje 47 států včetně 28 členských států EU. Dalších šest zemí má status pozorovatelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek