Borrell: Unie může pomoci ke kontrole embarga v Libyi

20.01.2020
Euroskop, čtk

Kontrolu dodržování zbraňového embarga v Libyi, na němž se v neděli v Berlíně dohodli lídři světových zemí, by mohla mít na starosti také Evropská unie. Před dnešním jednáním ministrů zahraničí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož bude třeba dohlédnout i na případné příměří. Jednou z možností, které dnes budou ministři probírat, je také vyslání evropských jednotek na sever Afriky.

Ve snaze vyřešit pokračující konflikt mezi vojsky vlády v Tripolisu uznávané OSN a jednotkami Chalífy Haftara útočícími z východu země se v neděli v Berlíně sešli vůdci a přední politici řady velmocí včetně Ruska, Turecka, Francie, Německa, USA či EU. Dohodli se na dodržování stávajícího zbrojního embarga a jeho lepší kontrole. Zavázali se také, že ukončí vojenskou podporu obou stran a nebudou zasahovat do vnitřních záležitostí země.

„Embargo vyžaduje vysokou úroveň kontroly. Příměří vyžaduje někoho, kdo by se o ně staral. Nemůžete jen říct, tohle je příměří, a pak na něj zapomenout,“ řekl novinářům při příchodu na ministerské jednání Borrell. Ministři podle něj proberou řadu možností, jak embargo či příměří kontrolovat.

Ve hře je i oživení operace Sophia

Jednou z nich může podle zástupců unijních států být oživení operace Sophia, jejímž cílem byl původně v první řadě boj proti pašerákům lidí ve Středozemním moři, v mandátu ovšem má také příspěvek k „uplatňování zbrojního embarga OSN na volném moři u pobřeží Libye“. Další možností je přímé vyslání evropských jednotek do Libye. O tom by však museli jednomyslně rozhodnout zástupci všech členských zemí, což je podle diplomatů velmi nejisté.

„Už jsme se bavili o tom, že Sophia by se mohla stát nástrojem pro zavedení zbraňového embarga do praxe,“ připomněl před dnešním jednáním český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Monitoringu lze dosáhnout vysláním jednotek i dialogem

EU má podle něj několik možností, jak přispět k naplnění závěrů berlínské konference. Sahají od monitorování embarga prostřednictvím zmíněné operace přes vyslání jednotek do země až po dialog se zeměmi, které se v konfliktu dosud angažovaly. Těmi jsou především Turecko, Rusko a arabské státy.

V konfliktu v zemi, která je nestabilní od pádu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, nyní proti sobě stojí premiér Fáiz Sarrádž, jehož mezinárodně uznaná vláda má nyní pod kontrolou jen malé území kolem hlavního města Tripolisu, a polní maršál Haftar, jehož jednotky ovládají většinu země, z níž do Evropy míří velké množství migrantů.

Příměří v Libyi se zatím nedaří zcela prosadit. Kontrolu nad jeho případným dodržováním už nabídla Itálie. V zemi má z historických důvodů dobré kontakty. Na zklidnění situace má Řím velký zájem také proto, že Itálie je hlavní destinací pro africké migranty vyplouvající od libyjského pobřeží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek