O Turecku stále není rozhodnuto

03.10.2005

Ministři zahraničí EU se po více než pětihodinovém dohadování neshodli na mandátu pro vstupní rozhovory s Tureckem, které mají začít dnes odpoledne.

Ministři zahraničí EU se po více než pěti hodinách dohadování neshodli na mandátu pro vstupní rozhovory s Tureckem, které mají začít dnes odpoledne. Způsobilo to Rakousko, které navzdory intenzivnímu tlaku ostatních států dál odmítá turecké členství v EU jako jediný cíl rozhovorů. Současně s tím byla na neurčito odložena schůze pracovní skupiny pro Chorvatsko plánovaná rovněž na dopoledne.

Jednání bylo v jednu hodinu ráno přerušeno. Šéfové diplomacií „pětadvacítky“ se sejdou opět v půl desáté. Mezitím budou britští diplomaté dál s Rakušany a s Evropskou komisí hledat schůdné formulace.
„Je to frustrující situace, věřím však, že stále můžeme dospět k dohodě,“ řekl na tiskové konferenci britský ministr zahraničí Jack Straw. „Dosáhli jsme jistého pokroku ve vztahu k původnímu návrhu (mandátu), nebyl však dostatečný,“ uvedl.

Podobně jako komisař Olli Rehn věří, že není vše ztraceno a že jednání s Tureckem bude možné zahájit ještě dnes podle příslibu prosincového summitu EU. Diplomaté v Lucemburku však už naznačují možnost odkladu, byť třeba jen o den.
„Jdeme spát. To je jediná dobrá zpráva z dnešního večera,“ žertoval slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Z debaty si odnesl dojem slepé uličky. „Povinné diplomatické formulace o pokroku jsou používány spíše na udržení atmosféry, bez valného obsahu. Je zajisté ochota a vůle jednat dál, nevzdávají to, optimistický výsledek z toho však zatím nekouká.“

Kukan s jistým obdivem popsal boj své rakouské kolegyně Ursuly Plassnikové. „Po vystoupeních všech 24 zůstala osamělá, počínala si statečně a důstojně. Chce, aby se začalo jednat, ale na základě textu, který bude přijatelný pro všechny, tedy i pro Rakousko.“
Podle diplomatů Rakušané odmítali, aby se v platformě EU psalo o přistoupení Turecka, a navrhovali jiné, slabší výrazy, což většina odmítala. Přáli si také zvýraznit pasáž, ve které se píše o tom, že EU musí mít schopnost vstřebat zemi, jakou je Turecko.

V návrhu mandátu stojí, že EU jedná s Tureckem o členství. Všechny země kromě Rakouska uspokojuje, že obsahuje řadu možností jednání kdykoli zastavit a zejména obrat, že se bude jednat s otevřeným koncem.
Turecko se do Evropských společenství hlásí od roku 1963. V roce 1999 mu bylo řečeno, že je kandidátská země. Loni v prosinci mu nejvyšší představitelé „pětadvacítky“ slíbili zahájení vstupních rozhovorů v říjnu, pokud splní několik vyjmenovaných podmínek. Evropská komise v červenci konstatovala, že splněny byly.
Odpor klade ovšem veřejné mínění v mnoha zemích, zejména v Rakousku, Francii či Německu. Lidé mají strach z přijetí sedmdesátimilionové muslimské země; celkově ho v EU podporuje jen 35 procent obyvatel.

Sdílet tento příspěvek