Guaidó: Venezuela potřebuje další podporu Evropy

23.01.2020
Euroskop, čtk

Venezuela potřebuje podporu evropských zemí, aby se zbavila současné diktatury ožebračující obyvatele a obnovila demokracii. Prohlásil to ve středu lídr venezuelské opozice Juan Guaidó po svém prvním jednání se zástupci institucí Evropské unie, která jej uznává za prozatímního venezuelského prezidenta. Evropské země se dlouhodobě snaží přispět k řešení situace v jihoamerické zemi, kterou za vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura stihla těžká politická a hospodářská krize.

„Není to ideologický konflikt, je to demokracie proti diktatuře,“ popsal Guaidó na tiskové konferenci v Evropském parlamentu situaci ve své zemi. Připomněl, že za Madurovy vlády opustilo zemi kdysi bohatou díky ropným zásobám pět milionů lidí, mnohdy kvůli nedostatku základních potravin. Tím se podle něj Venezuela řadí po bok Sýrie či Jemenu, kde se vedou násilné konflikty.

Guaidó se před rokem z pozice předsedy parlamentu prohlásil s odvoláním na venezuelskou ústavu prozatímním prezidentem, což uznala vedle Spojených států i většina zemí EU včetně Česka. Venezuelská opozice neuznává legitimitu prezidentských voleb z roku 2018, ve kterých byl Maduro znovuzvolen do funkce.

Unie v loňském roce prodloužila sankce vůči Venezuele

Unie loni v listopadu o rok prodloužila sankce, které vůči Venezuele dlouhodobě uplatňuje. Postihy zahrnují embargo na prodej zbraní a vybavení, které by venezuelské orgány mohly používat k potlačování opozičních protestů. Na 25 lidí spjatých s Madurovým režimem se vztahuje zákaz cest do EU a zmrazení majetku.

Guaidó podotkl, že Venezuela potřebuje další podporu. Může podle něj spočívat v nových postizích namířených proti Madurovým lidem či znemožňujících režimu financovat ozbrojené skupiny potlačující opoziční akce. Pomoci by podle něj Evropa mohla rovněž lidem prchajícím ze země.

Venezuelská vláda přitvrdila svůj postup vůči opozici

Vláda začátkem roku přitvrdila postup vůči opozici, když do čela parlamentu, kam byl legitimně zvolen Guaidó, dosadila svého člověka Luise Parru. USA jej krátce nato zařadily na vlastní sankční seznam, zatímco EU zatím rozšíření postihů nenavrhla.

Guaidó se ve středu během své návštěvy Bruselu sešel i se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem. Španělský politik podle své mluvčí zdůraznil, že EU podporuje „cestu k mírovému a demokratickému řešení krize založenou na důvěryhodných a transparentních prezidentských a parlamentních volbách“. Borrell zároveň vyzval názorově rozdělenou venezuelskou opozici, aby se o demokratické změny ve své zemi snažila jednotně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek