Na světové fórum o holokaustu se sjeli státníci z 50 zemí

23.01.2020
Euroskop, čtk

Nejvyšší představitelé pěti desítek států se sjeli do Izraele na dnešní páté světové fórum o holokaustu, které je připomínkou 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Českou republiku zastupuje premiér Andrej Babiš. Izrael původně počítal s tím, že půjde o menší summit s deseti až patnácti účastníky, nyní tamní média hovoří o největší diplomatické události v dějinách státu. Mezi účastníky nebudou chybět prezidenti Ruska, Německa a Francie Vladimir Putin, Frank-Walter Steinmeier a Emmanuel Macron, americký viceprezident Mike Pence nebo britský princ Charles.

Už od středy se konají bilaterální politická setkání, Izrael kvůli zabezpečení účastníků zmobilizoval 10.000 policistů. Do programu fóra nazvaného Připomenout si holokaust, bojovat proti antisemitismu se počítá už středeční večeře, již pro účastníky uspořádal izraelský prezident Reuven Rivlin. Ústředním bodem bude dnešní vzpomínkové setkání v jeruzalémském památníku obětem holokaustu Jad vašem, kde se počítá s projevy mnoha účastníků.

V americké delegaci je kromě Pence i předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Přijet měl i prezidentův poradce a zeť Jared Kushner, který ale ve středu účast odřekl kvůli počasí, jež ho zaskočilo ve Švýcarsku, takže by nedokázal dorazit včas.

Akce se zúčastní i český premiér Andrej Babiš

Premiér Babiš přijel do Izraele z pověření prezidenta Miloše Zemana. Podle Babiše je akce důležitá, protože v Evropě roste vlna antisemitismu. Navíc mají státníci možnost probrat i aktuální politickou situaci ve světě. Předseda české vlády se také setká s českými přeživšími holokaustu, předsedou Evropského židovského kongresu Mošem Kantorem, odborníkem na Blízký východ Amosem Giladem nebo s lídrem opozice Bennym Gancem.

První světové fórum o holokaustu se konalo v roce 2005 v polském Krakově u příležitosti 60. výročí osvobození Osvětimi, kde nacisté zabili 1,1 milionu lidí, z nichž většina byli Židé. Pořadatelem čtvrtého fóra byly před pěti lety Praha a Terezín. Ačkoli se toto mezinárodní setkání konalo dvakrát v Polsku, v Jeruzalémě dnes bude chybět polský prezident Andrzej Duda. Odřekl účast kvůli tomu, že nedostal nabídku promluvit při ceremonii v památníku Jad vašem a že ji dostal Vladimir Putin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek