EU a Kanada si budou předávat údaje o leteckých pasažérech

03.10.2005
Evropská unie a Kanada podepsaly dohodu o předávání údajů o leteckých cestujících. Opatření by mělo pomoci v boji proti terorismu.

Dohoda podle Evropské komise umožní aerolinkám ve vší právní jistotě vyhovět požadavkům kanadských úřadů na poskytování údajů o cestujících na palubě strojů letících přes Atlantik. Po teroristických útocích z 11. září 2001 tato data Kanaďané vyžadují, aby mohli snadněji vypátrat případné bezpečnostní hrozby v řadách pasažérů.

Uzavření obdobné dohody si loni na jaře vynutily Spojené státy, navzdory nesouhlasu Evropského parlamentu, který se neshodl s EK v pohledu na dostatečnost amerických záruk při nakládání s daty o Evropanech. Spor nyní čeká na verdikt Evropského soudního dvora.
Patrně i proto dnes komise zdůraznila, že dohoda s Kanadou skýtá oproti úmluvě s USA lepší ochranu osobních údajů a odpovídá unijním normám; Kanaďané si nebudou moci vyžadovaná data sami stahovat z rezervačních systémů aerolinek, ale budou jim předávána.

„Po více než dvou letech pečlivých příprav jsme uzavřeli dohodu, které slučuje požadavky na posílení bezpečnosti i ochrany veřejných svobod,“ prohlásila komisařka Benita Ferrerová- Waldnerová. Podle místopředsedy EK Franka Frattiniho jde přímo o důkaz, že EU je s to respektovat lidská práva, včetně plné ochrany osobních údajů, při současném posilování spolupráce v boji proti terorismu.

Přes Atlantik obvykle putují údaje jako jméno, adresa a číslo pasu pasažéra, popřípadě elektronická adresa a číslo bankovní karty. V případě letů do USA jde až o 34 kategorií osobních údajů o každém cestujícím.

Sdílet tento příspěvek