Průzkumy ve Skotsku ukazují nárůst podpory pro nezávislost

05.02.2020
Euroskop, čtk

Další dva průzkumy veřejného mínění tento týden naznačují, že ve Skotsku společně s britským odchodem z Evropské unie narostla podpora pro odtržení od Spojeného království. Už o víkendu čísla agentury YouGov poprvé od roku 2015 ukazovala těsnou převahu zastánců nezávislosti, s téměř totožnými výsledky nyní přišly také analytici z Panelbase a Survation.

První z těchto dvou společností hovoří o 52 procentech respondentů pro nezávislost, informoval včera na své titulní stránce skotský deník The National. Oproti prosincovému průzkumu Panelbase jejich podíl narostl o pět procentních bodů. Stejný posun zaznamenala podle webu Politico agentura Survation, při jejím dotazování se nicméně pro odtržení Skotska od Británie vyjádřilo 50 procent lidí.

„Tři průzkumy provedené v posledních dnech v průměru ukazují převahu (odpovědi) ‚ano‘ v poměru 51 procent ku 49,“ komentoval situaci přední britský expert na veřejné mínění profesor John Curtice. „Průzkumy provedené minulý rok shodně naznačovaly, že podpora pro nezávislost narostla z 45 procent na 48, 49 procent… Teď, když došlo k brexitu, se zdá, že změnili názor i další voliči, kteří (v brexitovém referendu před čtyřmi lety) hlasovali za setrvání (v EU),“ řekl Curtice deníku The National.

Británie v noci na sobotu formálně opustila EU v důsledku referenda, v němž v červnu 2016 brexit podpořilo necelých 52 procent účastníků. Ve Skotsku bylo ale 62 procent hlasujících proti odchodu země z Evropské unie. Tamní nejsilnější politická strana SNP kvůli tomu volá po novém referendu o nezávislosti regionu, které by mohlo otevřít cestu ke skotskému návratu do unie.

Nové referendum nemůže skotský parlament vyhlásit bez souhlasu Londýna

Možnost rozhodnout o budoucnosti Skotska nicméně tamní voliči poměrně nedávno dostali. V září 2014 bylo 55procentní většinou osamostatnění odmítnuto. Nové referendum o této otázce stejně jako předtím nemůže skotský parlament vyhlásit bez souhlasu Londýna.

Britský premiér Boris Johnson ovšem takovýto vývoj nechce připustit a minulý měsíc odmítl žádost skotské premiérky Nicoly Sturgeonové o převod příslušných pravomocí.

Šéfka SNP nyní naznačuje, že pokud bude Johnson nadále trvat na své pozici, mohla by začít hledat jiný způsob jak v souladu s britským právem plebiscit uspořádat.

Před skotským hlasováním v roce 2014 upozorňovala Evropská komise, že případné samostatné Skotsko by se nestalo členskou zemí EU automaticky. Jako každý nový zájemce o členství by muselo absolvovat celý poměrně komplikovaný přístupový proces.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek