V Irsku se bude krátce po brexitu volit nový parlament

06.02.2020
Euroskop, čtk

Irsko bude v sobotu volit nový parlament. Předčasné volby se uskuteční krátce po brexitu, který byl v posledních letech častým tématem politických debat i v této členské zemi Evropské unie. O hlasy voličů se ucházejí tři hlavní politické strany. Kromě Fine Gael premiéra Lea Varadkara, která vládne pětimilionovému Irsku od roku 2011, kandiduje Fianna Fáil předsedy Micheála Martina a levicová Sinn Féin, kterou do voleb vede Mary Lou McDonaldová.

Strana Fine Gael v Irsku od roku 2016 vládla, aniž by měla v parlamentu většinu. Umožňovala to dohoda s hlavní opoziční stranou Fianna Fáil. Řádné parlamentní volby se měly konat až v roce 2021, v polovině ledna se ale 41letý Varadkar rozhodl předejít pádu svého kabinetu a vypsat předčasné volby. V průzkumech přitom jeho strana neměla tehdy nijak velký náskok před svým hlavním rivalem.

Syn indického imigranta Varadkar stanul v čele vlády v roce 2017 jako nejmladší premiér v dějinách Irska; v katolické zemi byl i prvním významným politikem, který se otevřeně hlásil ke své homosexualitě. Podle irských médií měl v plánu získat voliče na svou stranu mimo jiné tím, že bude zdůrazňovat růst irského hospodářství, nezaměstnanost, která se drží pod pěti procenty, a úspěchy při jednání s Británií o odchodu z Evropské unie.

Varadkar: brexit je nyní jen v poločase

Podle Varadkara je nyní brexit „jen v poločase“, neboť Brusel a Londýn ještě čekají obchodní jednání. Irsko proto potřebuje „silný tým pro brexit“, jak zní i jedno z volebních hesel Fine Gael.

Brexit v posledních letech dominoval britské politice, ale výrazně ovlivňoval i politickou debatu v Irsku. Otázka budoucího režimu na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které spolu se zbytkem Spojeného království o půlnoci 31. ledna opustilo EU, byla totiž hlavním sporným bodem rozhovorů Londýna a Bruselu. Díky „rozvodové“ dohodě, kterou se nakonec podařilo vyjednat a ratifikovat, v Severním Irsku platí po brexitu zvláštní režim, který brání přísným kontrolám na irsko-britské hranici.

Fianna Fáil by mohla volby vyhrát

Podle posledních průzkumů by ale nakonec sobotní volby mohla vyhrát opoziční Fianna Fáil, která se s Varadkarovou stranou v posledních stech letech pravidelně u moci střídá. Její předseda, 59letý Micheál Martin, totiž podle všeho uspěl, když prosazoval jako hlavní témata předvolební kampaně problémy ve zdravotnictví a růst cen bydlení.

Třetí největší strana Sinn Féin

Preference v posledních dnech rostou ale také třetí největší straně Sinn Féin, která působí v Irsku i v Severním Irsku a bývala politickým křídlem Irské republikánské armády (IRA). V jednom z posledních průzkumů dokonce levicová strana předstihla vládní Fine Gael i opoziční Fianna Fáil a s 25 procenty hlasů se stala nejsilnější.

Podpora Sinn Féin podle pozorovatelů začala růst poté, co se jedním z témat předvolební kampaně staly důchody. Zatímco dosavadní vláda měla v plánu věk odchodu do penze postupně zvyšovat až do 68 let, Sinn Féin vyzvala k návratu k hranici 65 let.

Obě větší strany spolupráci se Sinn Féin odmítají. Mimo jiné proto, že tato strana si klade jako podmínku pro vstup do koalice uspořádání referenda o sjednocení Irska se Severním Irskem do roku 2025. Fine Gael i Fianna Fáil si sjednocení ostrova přejí, nyní na něj podle nich ale není vhodná doba.

Varadkar v poslední velké předvolební debatě připustil, že by byl opět ochoten vést i menšinovou vládu s podporou svého opozičního rivala – strany Fianna Fáil.

Irové budou v sobotu volit 159 poslanců do 160členné dolní komory, takzvaného Dáilu. Dosavadní předseda sboru Seán Ó Fearghaíl se členem parlamentu stane znovu automaticky.

Volební místnosti se v 39 obvodech otevřou v 08:00 SEČ a voliči budou moci svůj hlas odevzdat až do 23:00 SEČ. Výsledky hlasování se očekávají v neděli, krátce po uzavření volebních místností by ale měla veřejnoprávní stanice RTÉ zveřejnit odhady výsledků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek