Europoslanci budou debatovat o obchodní dohodě s Vietnamem

11.02.2020
Euroskop,ČTK

Poslanci Evropského parlamentu budou dnes diskutovat o obchodní dohodě s Vietnamem, která odstraňuje prakticky veškerá cla ve vzájemném obchodování. Projednají také unijní postoj k blízkovýchodní dohodě amerického prezidenta Donalda Trumpa či stav vlády práva v Polsku.

Obchodní dohoda s Vietnamem je označována za nejobsáhlejší, jakou kdy Evropská unie uzavřela s rozvojovou zemí. V případě jejího vstupu v platnost by firmy z EU získaly přístup k veřejným zakázkám ve Vietnamu a jejich výrobky by byly lépe chráněny před padělky. Obchodní pakt rovněž obsahuje ustanovení, která signatáře zavazují dodržovat standardy práce, ochrany životního prostředí a lidských práv.

S šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem budou poslanci také debatovat o plánu na řešení izraelsko-palestinského konfliktu, který americký prezident Trump prezentoval koncem ledna. Plán sice počítá s vytvořením nezávislého palestinského státu, zároveň však označuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město Izraele. Zákonodárci s Borrellem nadto proberou situaci v Sýrii.

Na programu je také debata o ohrožení vlády práva v Polsku, které dlouhodobě čelí kritice Evropské unie kvůli kontroverzní reformě soudnictví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek