Europoslanci debatovali o obchodní dohodě s Vietnamem

11.02.2020
Euroskop,ČTK

Poslanci Evropského parlamentu dnes debatovali o obchodní dohodě s Vietnamem, která odstraňuje prakticky veškerá cla ve vzájemném obchodování a která je označována za nejobsáhlejší, jakou kdy Evropská unie uzavřela s rozvojovou zemí. Její součástí jsou poprvé také klauzule týkající se lidských práv a práv pracujících, včetně způsobu jejich vymáhání.

„Je to jedinečná příležitost zdůraznit naši ambici stát se geopolitickým aktérem, který hájí multilateralismus a bojuje proti protekcionismu,“ uvedl belgický europoslanec a zpravodaj dohody Geert Bourgeois. Podle něj se jedná o nejambicióznější dohodu mezi EU a středněpříjmovou zemí, která bude udávat nový standard pro uzavírání podobných smluv v budoucnu.

Objem obchodní výměny Vietnamu s EU představuje ročně asi 50 miliard eur (1,25 bilionu korun) a podle vyjednavačů by se měl časem zdvojnásobit. Vietnam dosud uplatňuje clo ve výši 78 procent na evropská auta, 50 procent na víno a 35 procent na strojírenské výrobky, do deseti let by se však 99 procent cel mělo snížit na nulu. V případě vstupu dohody v platnost by firmy z EU získaly přístup k veřejným zakázkám ve Vietnamu a jejich výrobky by byly lépe chráněny před padělky.

Po Singapuru by dohoda s devadesátimilionovým Vietnamem byla již druhá se zeměmi Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). „V době, kdy se Spojené státy stáhly z již dojednané obchodní dohody se státy ASEAN, máme jedinečnou šanci toto vakuum vyplnit,“ řekl před plénem český europoslanec Jan Zahradil, který byl až do loňského podzimu zpravodajem pro tuto dohodu.

Deficit obchodní bilance EU s Vietnamem dosahoval v roce 2018 přibližně 27 miliard eur a část europoslanců při debatě vyjádřila obavy, aby se v důsledku přesunu výroby z EU do Vietnamu dále neprohloubil.

Výhrady vznesla také řada lidskoprávních organizací, které poslance vyzvaly k odložení dohody na dobu, než vláda komunistického Vietnamu učiní konkrétní a ověřitelná opatření na ochranu lidských práv a práv zaměstnanců. Podle organizace Amnesty International (AI) nyní ve vietnamských věznicích pobývá 128 politických vězňů. Jeden z nich, nezávislý novinář Pham Chi Dung, byl loni zatčen poté, co vyzval europoslance k neschválení dohody.

Evropský komisař pro obchod Phil Hogan uvedl, že Vietnam již před podpisem dohody dosáhl „velkého pokroku“ v reformách pracovního práva i na poli lidských práv. „Pokud dohodu neratifikujeme, budeme mít málo možností, jak věci ve Vietnamu ovlivnit,“ řekl s tím, že na dodržování ustanovení dohody bude dohlížet společná komise.

„Dáme autoritářskému režimu bianco šek k obchodování s největším ekonomickým blokem na světě bez vymahatelných podmínek,“ vyjádřila při debatě nesouhlas s tímto postojem pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Podle ní se situace v oblasti lidských práv za dobu osmi let vyjednávání dohody naopak zhoršila.

O dohodě budou europoslanci hlasovat ve středu. V případě jejich kladného stanoviska musí dohodu schválit všechny členské země EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek